Otec zlatého kladivára Charfreitag st.: Libor je vzor poctivosti

NETKY.SK • 30 Júl 2010, 07:35 • 2 min
Otec zlatého kladivára Charfreitag st.: Libor je vzor poctivosti

Otec zlatého kladivára Charfreitag st. Libor je vzor poctivosti - Ostatné športy Zlatý kladivár Libor Charfreitag prežil na ME v Barcelone po svojom triumfe a oslavách titulu pokojnú noc.

slovakia

left justify in out

Zlatý kladivár Libor Charfreitag prežil na ME v Barcelone po svojom triumfe a oslavách titulu pokojnú noc. Ani nevedel, že jury musela riešiť nejaký protest. Pripil si bylinkovým odvarom a skonštatoval, že sa všetko oplatilo. "Vďaka aj za neúspešné roky, keď sa mi nedarilo, nezlomil som sa a nepochyboval, že raz príde ten deň."
Libor Charfreitag nemal možnosť sa nejakým maďarským protestom zaoberať. "Vôbec som o tom nevedel, hneď po pokuse nikto neprotestoval, ja som necítil, žeby som prešľapol. Na nohy sa síce nepozerám, no vedel by som, keby som sa dotkol vrchu, obruč je kovová a určite by som nejaký zvuk začul. Čiže nechápem, že Maďari tento protest podali. Výsledok je taký, že protest, na ktorý mali právo, zamietli, čiže všetko je v poriadku."
Aj tretí hod bol zaujímavý. "Pohyblivá kamera bola pri ňom na tej strane, kde bola aj klietka a moje kladivo ako letelo, tak sa kábla dotklo, čiže ubralo z výkonu pár centimetrov. V takomto prípade by som mal dostať k dispozícii nový pokus, a tak sa aj stalo. Vznikli však rozpory, jeden rozhodca môj protest zamietol, druhý ho uznal. Nevyužil som ho však tak ako som mienil, prešľapol som, no urobili správne, že mi pokus dali k dispozícii."
Oslava titulu, úplne normálna, prozaická. "Sadli sme si s trénermi na izbu, so šéftrénerom Vladimírom Bezdíčkom a predsedníčkou zväzu Máriou Mračnovou. V kruhu sme si podebatovali a vychutnali víťazstvo. Aj sme popíjali, nejaké bylinky, neviem presne, čo to bolo. Stálo to zato, bola uvoľnená atmosféra, no veľmi rýchlo sme šli aj spať."
Unavený sa Libor Charfreitag na druhý deň po zisku zlata necítil. "Spal som síce len šesť hodín, no stačilo. Spánkový deficit doženiem, sezóna ešte nekončí, čakajú na mňa ešte dôležité mítingy."
Titul v 32 rokoch, čo všetko pre Charfreitaga znamená. "Vlani som mal vážne zdravotné problémy, do roku 2012 mám šance na ďalšie medaily. Toto som si po minulom roku uvedomoval. Potreboval som len, any som bol zdravý a medaila sa dostavila. Verím, že nie je posledná."
Libor Charfreitag sa považuje za veľkého detailistu. "Na vysokej úrovni, v akej sa nachádzam, rozhodujú maličkosti. Priniesol som si do Barcelony dvojakú obuv, aby som čelil rôznorodosti odhodového kruhu, pripravil som si troje rukavíc. Dôraz na detaily sa vypláca, to vieme my všetci, ktorí sa na vysokej úrovni nachádzame."
Libor Charfreitag si veľmi veril. "Sebadôvera bola úžasná, súperi ďaleko nehádzali, sezóna mi začala veľmi dobre, bol som najlepší v tabuľkách. Aj preto som si letenku a jej dátum prispôsobil slávnostnému ceremoniálu odovzdávania medailí, ktorý sa uskutočnil až o deň neskôr ako sme si všetci mysleli, že bude hneď po súťaži."
Druhý pokus a 80,02. Ani tento výkon nepresvedčil Charfreitaga o zlate. "Nemyslel som si, že bude na zlato stačiť. Predpokladal som, že Maďar Pars hodí ešte ďalej. Aj ja som si veril, že sa ešte zlepším, nestalo sa, no v konečnom dôsledku mi to samozrejme neprekážalo."
Libor Charfreitag by doprial aj súperom. "Titul by som želal Parsovi, Vizzionimu, Ziolkowskému, najlepšie s nimi vychádzam, sú moji kamaráti."
Veľmi veľa do titulu investoval, tisíce eur, no od štátu mal vraj dobrú podporu. "Aj od iných spolkov, čiže vlastné financie som príliš neobetoval. Investoval som veľa odriekania, driny, času, to sú nevyčísliteľné hodnoty. Málokomu sa v živote športovca všetko vráti, mne sa to týmto zlatom podarilo, a to je veľmi dobrý pocit."
Kľúčová investícia do titulu sa nedala kúpiť. "Bolo to zdravie, keby som nebol v poriadku, ani výkon by sa nezrodil. Najdôležitejšie však boli roky 2006 až 2009, nevydarili sa, no napriek tomu som pokračoval. Nevzdal som sa, bojoval, neúrodné roky prekonal, a to mi dopomohlo k medaile. Mal som aj pochybovačné myšlienky, či to má význam, či nestrácm čas, či mám v sebe na dobrý výkon."
Libor Charfreitag sa do športového dôchodku nechystá a ani o ňom neuvažuje. "Určite si zamakám do olympiády v Londýne 2012 a ak budem aj potom dosahovať solídne výkony, pôjdem  ďalej. Nechce sa mi ísť do civilného zamestnania, najmä keď ma iní z blízkeho okolia presviedčajú a povzbudzujú slovami - rob šport, kým môžeš. Musí to však mať význam."
Krásne pocity zažíval aj otec a tréner v jednej osobe Libor Charfreitag st. "Nezabudnuteľný zážitok. Po niekoľkých rokoch, druhom mieste na Atletickom finále v maďarskom Szombathelyi a bronze spred troch rokov na MS v Osake sa patrilo niečo veľké dosiahnuť. Zdravotne bol Libor na 99 percent v poriadku a teraz pri plnom zdraví môže hádzať ďaleko. Z toho vyplýva, že môže vždy bojovať o medaily. A protest, no spočiatku sme si mysleli, že sa týka toho tretieho pokusu. Až neskôr sme sa dozvedeli pravdu, no Libor je taký poctivý kladivár, že by sa hneď priznal. Ak by bola päta nad obručou, to by prešľap nebol. A ja si myslím, že takto to posúdila aj jury."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona