Otec zavraždeného Daniela Tupého: Naše zákony v podstate viac chránia páchateľov ako obete trestných činov

NETKY.SK • 2 November 2015, 10:47 • 2 min
Otec zavraždeného Daniela Tupého: Naše zákony v podstate viac chránia páchateľov ako obete trestných činov

BRATISLAVA - Slovenské zákony v podstate viac chránia páchateľov ako obete trestných činov. Domnieva sa Daniel Tupý starší, ktorého syna zavraždili pred 10 rokmi a doteraz tento prípad nebol vyriešený a páchatelia potrestaní.

slovakia

left justify in out

"Pre našu rodinu je 4. november deň najväčšej tragédie. Tento rok to už bude 10 rokov, čo si pripomíname deň, v ktorom dodnes neznámi páchatelia napadli vo večerných hodinách na Tyršovom nábreží v Bratislave skupinu mladých ľudí a nožom zavraždili nášho syna. Do smrti sa s touto tragédiou nevyrovnáme. Každý, kto zažil niečo podobné, vie, o čom hovorím. Páchateľ alebo páchatelia sú však na slobode. Ako je to možné? Po desiatich rokoch?" zdôraznil Tupý senior.

 

Podľa jeho slov "bolo rozsiahle vyšetrovanie". "Závažným zásahom do vyšetrovania bolo vystúpenie bývalého ministra vnútra Vladimíra Palka v parlamente, keď v parlamente zverejnil všetky dôkazy, ktoré mala polícia k dispozícii. Bolo súdne pojednávanie. Výsledok? Všetci obvinení boli oslobodení. Polícia a prokuratúra pracovali s dôkazovou núdzou. Sudca rozhodol tak, ako rozhodol. Aj napriek tomu, že obvinení požiadali o vyšetrenie na polygrafe. Občania, ktorí nie sú v pozícii obetí trestných činov alebo inak poškodených trestnou činnosťou, zvyčajne ani netušia, že naše zákony v podstate viac chránia páchateľov ako obete trestných činov. Páchateľ môže, okrem iného, aj odoprieť výpoveď, pokiaľ by výpoveďou seba alebo svojich blízkych vystavil trestnému stíhaniu. Aj z tohto dôvodu nemôže byť donútený vypovedať na polygrafe. Práva páchateľov trestných činov nesmú byť porušené. Kto sa stará o práva poškodených? Ako je chránená obeť trestného činu," povedal okrem iného Tupý starší.

 

Vyšetrovanie vraždy študenta Daniela Tupého je síce stále prerušené, no vyšetrovateľ skúma, či dôvody prerušenia trestného stíhania trvajú. "Vyšetrovanie trestného činu vraždy poškodeného Daniela Tupého je momentálne stále prerušené a dôvody prerušenia sa nezmenili. Napriek tomu vyšetrovateľ neustále skúma, či dôvody prerušenia trestného stíhania trvajú. Neustále sa snaží získavať poznatky a informácie k páchateľom, aby bolo možné v trestnom konaní pokračovať," uviedol pre TASR hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka.

 

Okresný súd Bratislava I v roku 2009 oslobodil Richarda Hrotka, obžalovaného z vraždy študenta, aj štvoricu mladíkov obžalovaných v tejto súvislosti z ublíženia na zdraví v štádiu pokusu a výtržníctva. Prokurátorka Krajskej prokuratúry v Bratislave sa síce najskôr voči verdiktu súdu odvolala, no potom odvolanie vzala späť. Následne v roku 2012 polícia trestné stíhanie prerušila. Spomínaná prokurátorka ešte pred prijatím obžaloby na Okresnom súde Bratislava I uviedla pre TASR, že je v dôkaznej núdzi.

 

Dvaja z obžalovaných podľa mediálnych správ pracovali pre šéfa piťovcov a odsúdeného Juraja Ondrejčáka a ďalší dvaja zase pre odsúdeného člena skupiny sýkorovcov Rolanda Zdichlavského.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies