Otec utopeného sýrskeho chlapčeka žiada svet, aby otvoril dvere sýrskym utečencom

NETKY.SK • 23 December 2015, 15:35 • 2 min
Otec utopeného sýrskeho chlapčeka žiada svet, aby otvoril dvere sýrskym utečencom

LONDÝN - Otec trojročného sýrskeho chlapca Ajlana Kurdího, ktorého mŕtve telo vyplavené na tureckej pláži zachytila fotografia a spôsobila na verejnosti šok, vyzval v príhovore svet, aby otvoril dvere sýrskym utečencom.

slovakia

left justify in out

Príhovor odvysielajú v Británii na Prvý sviatok vianočný, v piatok 25. decembra, informovala dnes tlačová agentúra DPA.


Britská televízia Channel 4 zverejnila ukážku z vianočného odkazu otca, Abdulláha Kurdího, už dnes.


"Keď niekto zatvorí dvere niekomu rovno pred tvárou, je to veľmi ťažké. Keď sa dvere otvoria, už sa (utečenci) necítia takí ponížení," povedal otec a opisoval nebezpečenstvá, ktorým Sýrčania čelia kvôli neustálemu bombardovaniu a extrémistom z Islamského štátu (IS).


Kurd zo Sýrie prišiel o manželku a dvoch synov v septembri, keď sa rodina pokúšala dostať cez more do Európy, ale toto hľadanie šťastia sa pre ňu skončilo tragicky.


Fotografie Ajlanovho tela vyplaveného na tureckej pláži vyvolali vlnu smútku u ľudí na celom svete a stali sa symbolom osudu tisícov utečencov a migrantov, ktorí tento rok zomreli počas riskantných plavieb cez more.

 


Takzvané alternatívne vianočné posolstvo ponúka televízia Channel 4 ako protiváhu k tradičnému vianočnému prejavu britskej kráľovnej Alžbety II., ktorý vysiela televízia BBC vždy na Prvý sviatok vianočný.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona