Otec útočníka z Mníchova po mesiaci prehovoril k pozostalým: Plačeme s Vami

NETKY.SK • 22 August 2016, 18:05 • 2 min
Otec útočníka z Mníchova po mesiaci prehovoril k pozostalým: Plačeme s Vami

MNÍCHOV - Presne mesiac po streľbe v Mníchove, kde 18-ročný nemecký tínedžer iránskeho pôvodu pripravil v okolí nákupného centra strelnou zbraňou o život deväť ľudí a následne obrátil zbraň proti sebe, sa dnes útočníkov otec obrátil na blízkych obetí.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Plačeme s Vami, smútime s Vami a trpíme s Vami," odkázal pozostalým prostredníctvom najčítanejšieho nemeckého denníka Bild. "Naše utrpenie a bolesť sú nekonečné a sotva sa dajú vydržať," konštatoval a pripomenul, že všetky rodiny obetí, ale aj páchateľova prišli do Nemecka s nádejou na lepší život svojich potomkov.


Mladík netajil svoj obdiv k Adolfovi Hitlerovi, s ktorým ho spájal rovnaký deň narodenia. Podľa vyšetrovateľov patril medzi pravicových extrémistov obdivujúcich nórskeho masového vraha Andersa Breivika a bol hrdý na svoj "árijský" pôvod, zatiaľ čo väčšinu jeho obetí identifikovali ako ľudí s koreňmi v rôznych balkánskych štátoch. Útok načasoval na deň, keď uplynulo presne päť rokov od Breivikovho vyčíňania v nórskej metropole a jej okolí.


Útočníkov otec, ktorý sa už týždeň po dramatických hodinách v Mníchove zdôveril širokej verejnosti, že mladíkovi príbuzní dostávajú vražedné hrozby, teraz pripomenul, že jeho syn sa stal na jednej škôl z Nemecku terčom mobingu spolužiakov a že vedenie školy na otcovo písomné upozornenie, aby s tým niečo urobilo, vôbec nereagovalo. Pre bavorský krajinský rezort kultúry to bola síce nová informácia, o nezodpovedanom liste nemalo podľa hovorcu potuchy. Súčasne však pripomenulo, že chlapec ukončil toto štúdium napokon na inej škole, kde ho podľa známych faktov v plnej miere akceptovali.


V uplynulých dňoch priniesli nemecké médiá aj informáciu o tom, že tínedžer si streľbu nacvičoval už pred niekoľkými mesiacmi počas dovolenky v Iráne. Vyšetrovatelia to však ani nepotvrdili, ani nevyvrátili s tým, že je to podobne ako niektoré ďalšie aspekty predmetom vyšetrovania.

 

Takto vyzerala hrôza v Mníchove:

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies