Otec Superstaristky Lucie Olešovej Jozef predstúpi pred rakúsky súd

NETKY.SK • 9 September 2013, 14:49 • 2 min
Otec Superstaristky Lucie Olešovej Jozef predstúpi pred rakúsky súd

EISENSTADT - Jozef Oleš, bývalý honorárny konzul Guiney a otec účastníčky SuperStar Lucie Olešovej, ktorého pred rokmi na Slovensku označovalo vedenie polície za šéfa gangu olejárov, predstúpi v utorok 10. septembra so svojím komplicom pred Krajinský súd v Eisenstadte.

slovakia

left justify in out

Jozefa Oleš zatkli v máji tohto roku pri pokuse predať v rakúskej spolkovej krajine Burgenland väčšie množstvo kokaínu spoločne s Jánom T. Obaja sa v Neusiedli am See pokúšali predať dva a pol kilogramu kokaínu. V súčasnosti sú vo vyšetrovacej väzbe a prípad dozorovala Krajinská prokuratúra v Eisenstadte. TASR to dnes potvrdila hovorkyňa a zároveň prokurátorka krajinskej prokuratúry. Obaja sú obvinení z obchodu s drogami podľa paragrafu 28 rakúskeho trestného zákona a v prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody na jeden až 15 rokov. Podľa jej slov sa počas vyšetrovania skúmala aj percentuálna čistota kokaínu, ale vzhľadom na množstvo drogy prokuratúra bude navrhovať trest odňatia slobody v hornej hranici sadzby.

Na Slovensku išli po Jozefovi Olešovi elitní policajti, avšak chytila ho až rakúska protidrogová jednotka. V roku 2004 oznámil vtedajší policajný prezident Jaroslav Spišiak rozkrytie najväčšej organizovanej zločineckej skupiny v histórii Slovenska. Niekoľko desiatok ľudí vraj robilo rozsiahle podvody s ľahkými motorovými olejmi. Za hlavu skupiny označila polícia vtedajšieho honorárneho konzula Guiney na Slovensku Jozefa Oleša. Nešlo o prvý prípad, v ktorom bol obvinený. S ľuďmi blízkymi banskobystrickému bossovi podsvetia Mikulášovi Černákovi ho obžalovali aj z vydierania. Nedostali ho však pre oleje ani pre vydieranie, písal v máji denník Sme.

Krajský súd v Banskej Bystrici oslobodil Jozefa Oleša spod obžaloby v roku 2004. Stíhanie proti nemu za podvod zastavila špeciálna prokuratúra v roku 2009. V najnovšej kauze ho rakúska polícia zatkla pri fingovanej kúpe kokaínu. Rakúski policajti tvrdili, že dostali informáciu o tom, ako Jozef Oleš obchoduje na ich území s drogami. Zavolali mu, že by niečo kúpili. Prezlečení do civilu sa s ním stretli v Parndorfe. Drogy im ukázal. Potom spolu išli k Neziderskému jazeru do Neusiedl am See. Policajti mu odovzdali peniaze, on im dva a pol kilogramu kokaínu. Rovno v reštaurácii ho zatkli. "Na prípade sme sa podieľali v operatívnej rovine," povedala v máji hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies