Otec Ajlana Kurdího: Zomieranie pokračuje a nikto nič nerobí

NETKY.SK • 2 September 2016, 16:21 • 2 min
Otec Ajlana Kurdího: Zomieranie pokračuje a nikto nič nerobí

BERLÍN - Otec trojročného sýrskeho chlapca Ajlana Kurdího, ktorého mŕtve telo odfotografované na tureckej pláži upriamilo pozornosť sveta na nepriaznivú situáciu utečencov, vyhlásil, že stav vecí sa po roku od synovej smrti veľmi nezmenil.

slovakia

left justify in out

Abdulláh Kurdí - Sýrčan, ktorý teraz žije v Iraku, prišiel pred rokom o Ajlana, ale takisto o päťročného syna Galipa a 35-ročnú manželku Rihan. Ich čln sa prevrátil počas plavby cez Egejské more, keď sa chceli dostať z tureckého pobrežia do Grécka ako členského štátu Európskej únie.


Kurdí podľa nemeckého denníka Bild tento týždeň povedal, že je rád, že fotografia synovho tela bola zverejnená, aby "jasne ľuďom ukázala, čo sa deje", ale hnevá ho, že odvtedy sa pre utečencov toho neurobilo viac.


"Politici po smrti mojej rodiny vyhlásili: nikdy viac!" uviedol Kurdí. "Všetci chceli údajne po zverejnení fotografií, ktoré ich tak dojali, niečo urobiť. Ale čo sa deje teraz? Zomieranie pokračuje a nikto nič nerobí."
Kurdí vyzval všetkých, čo uvažujú nad plavbou, na ktorú sa vydala jeho rodina, aby tento plán prehodnotili.


"Chcem povedať utečencom v utečeneckých táboroch, že by sa nemali vydať na túto cestu," povedal Kurdí. "Nebezpečie je príliš veľké. Nestojí to za to," dodal.


Jeho sestra Tima Kurdíová zverejnila tento týždeň na svojom účte na Facebooku odkaz: "Nikdy nesmieme zabudnúť na to, aká cena sa platí za slobodu."


"Prosím vás, pamätajte v každodenných modlitbách na Ajlana a všetkých ľudí, ktorí zaplatili životom za príležitosť zbaviť sa pút vojny," napísala Tima Kurdíová.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies