Otec a manželka Davida Ratha zložili už kauciu vo výške dvoch miliónov Kč

NETKY.SK • 12 Marec 2013, 11:05 • 2 min
Otec a manželka Davida Ratha zložili už kauciu vo výške dvoch miliónov Kč

PRAHA - Kauciu vo výške dvoch miliónov Kč za prepustenie obvineného, väzobne stíhaného poslanca Davida Ratha na slobodu, o prípustnosti ktorej rozhodol 8. marca Okresný súd pre Prahu-východ, už zložili jeho otec a manželka. Informoval o tom internetový server Aktualně.cz.

slovakia

left justify in out

Súd tak v piatok opäť zasadne, aby rozhodol, či kauciu prijme a umožní tak Rathovo prepustenie na slobodu. Práve tu je však slov predstaviteľa okresného súdu Jiřího Wažika háčik. Aj keď bude kaucia prijatá, nemusí byť David Rath prepustený z väzenia, pretože proti rozhodnutiu o prípustnosti kaucie podal sťažnosť štátny zástupca Petr Jirát. Sťažnosť má odkladný účinok, verdikt okresného súdu by tak musel potvrdiť ešte krajský súd.

"Jeden z dôvodov, ktoré uviedol (David Rath) ako novú skutočnosť, je to, že sa mu dosť vážne zranil otec. Trúfnem si povedať, že to súd zohľadnil," uviedol v piatok pre internetový server iDNES.cz poslancov advokát Adam Černý. Otec väzneného Ratmír Rath je podľa jeho informácií pripútaný na lôžko.

Štátny zástupca Petr Jirát pred podaním sťažnosti uviedol: "Stále trváme na tom, že u doktora Ratha trvajú dva väzobné dôvody, teda obavy z pokračovania v trestnej činnosti a z úteku."

Podobná situácia nastala už vlani. Okresný súd stanovil vtedy pre Ratha kauciu 14 miliónov Kč, proti čomu však Petr Jirát podal sťažnosť, ktorej Krajský súd v Prahe vyhovel a prepustenie Ratha na slobodu zamietol.

Výrazné zníženie kaucie z pôvodných 14 na terajšie dva milióny Kč zdôvodnil sudca tým, že sa majetkové pomery osôb, pripravených ju zložiť, od vlaňajška výrazne zmenili.

Poslanca a ďalších sedem osôb zadržala protikorupčná polícia 14. mája 2012, pričom uňho v škatuli od vína našla sedem miliónov korún. Všetkých zadržaných obvinili z poškodzovania finančných záujmov EÚ, podplácania a snahy o získanie výhod pri zadávaní verejnej objednávky. V prípade potvrdenia viny súdom hrozí bývalému stredočeskému hajtmanovi až 12 rokov väzenia. Medzičasom však Rath čelí aj obvineniu zo zasahovania do objednávok na vybavenie niekoľkých stredočeských nemocníc, za čo mal prijať od zástupcov troch firiem deväť miliónov korún.

Škoda, ktorú spôsobil bývalý hajtman a jeho komplici, činí podľa Petra Jiráta rádovo desiatky miliónov korún. Celkove mal požiadať o úplatky vo výške viac ako 22 miliónov korún, z ktorých si 16 miliónov korún fyzicky prevzal.

Samotný poslanec však obvinenia popiera. Česká protikorupčná polícia postúpila po ukončení vyšetrovania kauzy nedávno štátnemu zastupiteľstvu návrh na obžalobu väzobne stíhaného Ratha a jeho desiatich komplicov. Spis má 103 zväzkov, asi 24.000 strán a rovnaký počet strán príloh.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona