Otcovražda sa dostala pred súd po 19 rokoch

NETKY.SK • 7 Máj 2015, 17:03 • 2 min
Otcovražda sa dostala pred súd po 19 rokoch

PREŠOV – Na Okresnom súde v Prešove sa dnes začalo hlavné pojednávanie s obžalovaným Gustávom M., ktorého prokuratúra viní z vraždy otca.

slovakia

left justify in out

Skutok sa stal v Prešove 1. mája 1996 v kuchyni rodičovského domu okolo obeda. Obžalovaný sa po tragickej udalosti skrýval vyše 18 rokov na neznámom mieste. Prezradil ho starý vodičský preukaz pri náhodnej kontrole vo Varšave. V čase skutku mal útočník 25 rokov a jeho otec 53 rokov. Ak ho súd uzná vinným z vraždy, hrozí mu trest odňatia slobody na desať až 15 rokov. Ak by bol za tento čin odsúdený hneď po jeho spáchaní, dnes by mohol byť už na slobode.

 

Obžalovaný pred súdom vyhlásil, že je nevinný. Podľa jeho výpovede, otec ho napadol v kuchyni, kde sa prišiel najesť. Noc pred nešťastnou udalosťou strávil so svojou priateľkou v hoteli. Išlo o vydatú, asi o desať rokov staršiu ženu, ktorú otec nazval hanlivým výrazom. Synovi vykričal, že skončí v krimináli. Ústna výmena názorov vyvrcholila napadnutím. Obžalovaný uviedol, že otec ho udrel do spánku, potom ho sotil, až spadol pod stôl. Pri páde sa udrel hlavou o stoličku a na okamih stratil vedomie. Prebral sa na to, ako ho otec kope do nohy. Vnímal, ako otec vybral zo šuplíka nôž a položil ho na stôl. Keď sa pozviechal zo zeme, otec na neho opäť zaútočil. Najprv ho zasiahol rukou. Obžalovaný sa chcel brániť, zobral zo stola prvú vec, ktorá mu prišla pod ruku. Neuvedomil si, že drží v ruke nôž s dlhou čepeľou. V tom sa otec na neho vrhol celým telom. Obaja muži padli na zem a otec sa napichol na nôž. Obžalovaný uviedol, že sa to stalo bez jeho pričinenia. Videl, že otec sám vstal a pridržal sa steny. V ruke mu ostal nôž, ktorý hodil na zem. V tej chvíli prišla do kuchyne jeho matka, ktorá podoprela manžela a vyšli spolu von. 

 

Obžalovaný uviedol, že po skutku odišiel do svojej izby, kde mu prišlo zle. Potom zobral z domu väčší obnos peňazí, ktorý mal za predaj trojizbového bytu. Taxíkom sa dostal do Košíc, kde presadol na vlak a odcestoval do Bratislavy. Tam si kúpil v bazáre auto za vyše 120-tisíc Sk a pôvodne s ním chcel odcestovať do Nemecka. V aute prespal jednu noc, no uvedomil si, že nie je dobrým vodičom, preto auto nechal tam a 3. mája opustil Slovensko. Odcestoval vlakom do Nemecka. Podľa výpovede si chcel nájsť adekvátnu prácu, ale nemal so sebou doklady o vzdelaní. Ukončil vysokoškolské vzdelanie na technike a vedel plynule nemecky. Preto nechcel prijať podradnú prácu. Podrobne opísal, ako cestoval po Európe, navštívil Holandsko, Francúzsko, Švédsko, Nórsko, Fínsko, prespával v kempingoch, no ani v Škandinávii si prijateľné zamestnanie nenašiel. Do Poľska dorazil 12. júla 1996, kde sa zamestnal vo Varšave. Živil sa ako obchodný zástupca, spolupracoval s veľkoskladmi a predával na trhovisku kozmetiku. Po celých 18 rokov nikto za neho neplatil žiadne odvody. Žil v partnerskom vzťahu s Vandou, ktorá mala kvetinárstvo, kde jej vypomáhal. 

 

Na otázku prokuratúry, prečo sa nekontaktoval s rodinou na Slovensku, obžalovaný uviedol, že bol „duševne urazený”, že ho otec napadol. Pred súdom vyhlásil, že nevedel o tom, že otec v nemocnici zomrel. Mal svoj život a nemal na to čas. Podľa jeho výpovede, v detstve a v mladosti mali vrúcny vzťah. Otca charakterizoval ako dominantného človeka, ktorý ako učiteľ mal rešpekt aj v škole. 

 

Gustáv M. bol po celých 18 rokov na úteku občanom Slovenska. Krajinu opustil s pasom, občianskym a vodičským preukazom. Po čase pas stratil a občiansky preukaz mu ukradli. Jeho jediným dokladom totožnosti bol starý vodičský preukaz, ktorý ho nakoniec prezradil. Vo veku 44 rokov na základe európskeho zatýkacieho rozkazu ho poľskí policajti v septembri minulého roka zadržali a vydali na Slovensko. 


Podľa obžaloby vražde predchádzala hádka otca so synom. Otec vytýkal synovi záhaľčivý spôsob života, alkoholizmus a vyzval ho, aby opustil rodičovský dom. Otec udrel syna do tváre, ten zobral nôž a pichol otca priamo do srdca. Otec krátko po prevoze do nemocnice zomrel. Kým prišla polícia na miesto činu, obžalovaný ušiel a skrýval sa na neznámom mieste. 

 

Senát okresného súdu dnes vypočul iba obžalovaného. Hlavné pojednávanie bude pokračovať 25. mája, keď súd vypočuje matku a brata obžalovaného, krstných rodičov a bývalú priateľku aj ďalších svedkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies