Otcovi Pelíškov stačili k šťastiu pivo, tlačenka a cigarety

NETKY.SK • 18 September 2017, 18:23 • 2 min
Otcovi Pelíškov stačili k šťastiu pivo, tlačenka a cigarety

PRAHA - Spisovateľ Petr Šabach zomrel v nedeľu vo veku 66 rokov.

slovakia

left justify in out

Správa o jeho smrti zaskočila aj jeho priateľov, informuje portál Idnes.cz. "Pokiaľ viem, bolo to strašne rychlé a úplne beznádejné, už sme sa s ním ani nestihli rozlúčiť," popísal jeho odchod režisér Jan Hřebejk, ktorý svoje najslávnejšie komédie natočil práve na základe Šabachových predlôh. 

 

Šakalí léta, Pelíšky, Pupendo, U mně dobrý, to všetko natočili spolu so scénaristom Petrom Jarchovským na základe Šabachových poviedok a noviel. Spomeňme niektoré z nich - Jak potopit Austrálii, Hovno hoří, Opilé banány, Babičky, S jedním uchem naveselo. V súvislosti so Šabachom sa dokonca hovorilo o novom Hrabalovi, on sám však zostával antihviezdnym autorom. Tvrdil, že k životu mu  stačia pivo, tlačenka, cigarety a jedny džínsy, takže nemusí písať od rána do večera.

 

Keď prišla reč na úspechy filmových prepisov jeho diel, bol zdržanlivý:  „Mám strach, aby nás  pochvaly navzájom nerozhádali. Hovorím im, že sa im stala nepríjemná vec - začali mladí. Šakalí léta bol absolventský film a šiel do kín, to sa neodpúšťa. Viem, ako si umelci dokážu navzájom namydliť schody."

 

Ideálne spojenie týchto umelcov nastalo právě pri Pelíškoch, kde sa pôvodne rátalo s dvojdielnou televíznou verziou. Rodina okolo postavy Jiřího Kodeta vznikla zo zázemia Jarchovského rodu, „armádna“ domácnosť vedená Miroslavom Donutilom mala predobraz v Šabachovom detstve. keďže jeho otec bol vojak. 

 

Šabachov postoj k sláve charakterizuje i komentár k prepisu jeho obsiahlej kroniky Občanský průkaz v réžii Ondřeje Trojana. „Z celého románu mi všetci chválili dvadsať stránok s tankami, a práve tie sa nenatočili, lebo nie sú peniaze. Ja som však pre filmy nič neurobil, poviedky sú dvadsať rokov staré a ja sa len veziem," mávol rukou spisovateľ, ktorý svojich poslucháčov tvorivého písania vodil na pivo a hovoril, že sa ich sviežim myslením živý ako upír, aj keď pred nimi musí obhajovať svoju lásku k Amerike. Lásku, ktorú hrdinovia Šabachových diel zhmotňujú do nedostupných platní zo západu, ako v Pelíškoch. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies