Otca Superstaristky Lucie Olešovej odsúdili v Rakúsku na štyri roky za pašovanie kokaínu!

NETKY.SK • 25 November 2013, 15:14 • 2 min
Otca Superstaristky Lucie Olešovej odsúdili v Rakúsku na štyri roky za pašovanie kokaínu!

EISENSTADT - Jozefa Oleša, bývalého honorárneho konzula Guiney, ktorého pred rokmi na Slovensku označovalo vedenie slovenskej polície za šéfa gangu olejárov, odsúdil dnes súd v rakúskej burgenlandskej metropole Eisenstadt v drogovej kauze na štvoročný trest odňatia slobody.

slovakia

left justify in out

Jeho komplica Jána T. Krajinský súd v Eisenstadte odsúdil dnes za pašovanie kokaínu na trojročný trest. Verdikt nie je ešte právoplatný, je možné sa voči nemu odvolať na Vyšší Krajinský súd. TASR o tom dnes informoval viceprezident a sudca Krajinského súdu Bernhard Kolonovits.

Naposledy v tejto veci v druhej polovici októbra vypovedali prostredníctvom telemosta, ako aj dnes dvaja policajní agenti, ktorí na prípade pracovali. Počas ich výpovede bola zo súdnej sieni verejnosť vylúčená. Pôvodne sa už vtedy očakával verdikt, no predsedníčka senátu pojednávanie odročila na dnes.

Súd sa v tejto kauze začal 10. septembra. Jozefa Oleša a jeho komplica Jána T. obvinili v Rakúsku z toho, že sa v máji snažili v spolkovej krajine Burgenland v okolí Neusiedlu am See predať 2,5 kilogramu kokaínu. "Obaja obvinení sa snažili 8. mája tohto roku predať 2,5 kilogramu kokaínu v hodnote 125.000 eur. Na ich smolu ju ponúkali policajnému dôstojníkovi v utajení. Agentovi prisľúbili, že prepašujú do Rakúska ďalších 2,5 kilogramu kokaínu, k čomu však po ich zatknutí nedošlo," povedal v septembri počas čítania obžaloby dozorujúci prokurátor. "Obaja Slováci sú podozriví, že sa snažili predať v Rakúsku 2,5 kilogramu kokaínu, ktorého čistota bola približne jeden kilogram. Sú obvinení podľa paragrafu 28, hrozil im trest odňatia slobody od jedného roka do 15 rokov," povedal vtedy pre TASR sudca Kolonovits.

"Cítim sa vinný v tom, že som bol dotlačený od rakúskeho priateľa, ktorého som poznal od novembra 2012, na stretnutie, kde sa odovzdávala nejaká vzorka," povedal vo svojej výpovedi Jozef O. Zdôraznil, že sa však necíti vinným z predaja a pašovania drogy. Jeho rakúsky priateľ pod menom Alfonz ho navštevoval pravidelne, viackrát mesačne. Napokon ho nútil do toho, aby pre dvojicu neznámych ľudí, s ktorou ho zoznámil, zohnal nejaké narkotiká. Jeho známy mu mal zase zohnať skladové priestory v Taliansku. 

"Ja som drogu nevyviezol. Dostal som ju v Rakúsku a nevedel som, že ide o drogu. Mal som preniesť nejaké balíčky a dostal som za to 1500 eur. Mám strach o svoju rodinu," povedal zase okrem iného obvinený Ján T. Podľa jeho slov sa skutoční drogoví díleri vyhrážajú jeho dcére. Droga v balíčkoch mala patriť nejakým Rusom, a to konkrétne istému Sergejovi Makarovi, a Jozef Oleš mal v prípade vystupovať ako tlmočník, keď balíčky prevzali v Hainburgu. Ján T. bol na Slovensku súdne trestaný v rokoch 2002 - 2004. Bratislavský podnikateľ Jozef Oleš, aj keď bol na Slovensku považovaný za šéfa spomínanej skupiny olejárov, pred rakúskym súdom vyhlásil, že nebol nikdy súdne trestaný.

Na Slovensku išli po Jozefovi Olešovi elitní policajti, avšak chytila ho až rakúska protidrogová jednotka. V roku 2004 vtedajší policajný prezident Jaroslav Spišiak oznámil rozkrytie najväčšej organizovanej zločineckej skupiny v histórii Slovenska. Niekoľko desiatok ľudí vraj robilo rozsiahle podvody s ľahkými motorovými olejmi. Za hlavu skupiny označila polícia vtedajšieho honorárneho konzula Guiney na Slovensku Jozefa Oleša. Nešlo o prvý prípad, v ktorom bol obvinený. S ľuďmi blízkymi banskobystrickému bossovi podsvetia Mikulášovi Černákovi ho obžalovali aj z vydierania. Nedostali ho však pre oleje ani pre vydieranie, písal v máji denník Sme.

Krajský súd v Banskej Bystrici oslobodil Jozefa Oleša spod obžaloby v roku 2004. Stíhanie proti nemu za podvod zastavila špeciálna prokuratúra v roku 2009. V najnovšej kauze ho rakúska polícia zatkla pri fingovanej kúpe kokaínu. Rakúski policajti tvrdili, že dostali informáciu o tom, ako Jozef Oleš obchoduje na ich území s drogami. Zavolali mu, že by niečo kúpili. Prezlečení do civilu sa s ním stretli v Parndorfe. Drogy im ukázal. Potom spolu išli k Neziderskému jazeru do Neusiedlu am See. Policajti mu odovzdali peniaze, on im 2,5 kilogramu kokaínu. Hneď na to ho zatkli. "Na prípade sme sa podieľali v operatívnej rovine," povedala v máji tohto roku hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová.

Dcéra Jozefa Oleša Lucia (24), bola jednou z finalistiek tretej série speváckej súťaže Slovensko hľadá Superstar.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies