Otázky pre prijímačky na stredné školy v Česku budú utajované ako vojnové plány

NETKY.SK • 9 August 2016, 06:32 • 2 min
Otázky pre prijímačky na stredné školy v Česku budú utajované ako vojnové plány

PRAHA - Jednotné prijímacie skúšky na stredné školy z češtiny a matematiky, ktoré zaviedol nový školský zákon, bude na budúci rok v Česku sprevádzať prísne utajenie, ako keby išlo o vojnové plány. Cieľom tohto opatrenia je dokonale zamedziť akémukoľvek úniku informácií o obsahu skúšok.

slovakia

left justify in out

Vyhláška ministerstva školstva, ktorá upravuje pravidlá pre priebeh skúšok, totiž obsahuje termín "bezpečnostný incident". Tým je situácia, keď sa k obsahu zadania skúšok z oboch predmetov dostane pred ich oficiálnym začatím ktokoľvek nepovolaný. Nepovolanými sú prakticky všetci okrem riaditeľa Centra pre zisťovanie výsledkov vzdelávania alebo ním písomne povereného zamestnanca, informoval dnes spravodajský portál Novinky.cz.

 

Ak by sa niečo vopred dostalo na verejnosť a ohrozilo by to riadny priebeh skúšky, tú by potom mohli zrušiť a preložiť na náhradný termín. O tom, ako bude prípadne potrestaný ten, kto tieto informácie vynesie, daná vyhláška nehovorí.

Testovacie zošity a záznamové hárky dovezú riaditeľom škôl pracovníci centra v zapečatenej bezpečnostnej schránke najneskôr deň pred tým, ako uchádzači o štúdium zasadnú k ich riešeniu. Riaditeľ skontroluje, či je schránka neporušená, a spolu s doručiteľom podpíše protokol o odovzdaní.

 

Učitelia v triedach, ktorí budú na samotnú skúšku dohliadať, dostanú testy do rúk až dvadsať minút pred každou skúškou zvlášť. Ich povinnosťou bude skontrolovať, či obal testov nebol porušený, a až potom budú môcť pred zrakom adeptov balíček rozpečatiť. Svoj úkon vrátane príslušného času budú musieť zaznamenať do protokolu.

 

Na skúšku z češtiny bude vyhradená hodina, na matematiku o desať minút viac. Výnimku budú mať cudzinci, ktorí v ČR žijú menej ako štyri roky a nepožiadajú o odpustenie skúšky z českého jazyka. Tí dostanú na jej vypracovanie o štvrťhodinu navyše a môžu mať k dispozícii prekladový slovník.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies