Otázka zverejnenia vlastníkov cyperských firiem je predčasná

NETKY.SK • 9 Júl 2012, 13:21 • 2 min
Otázka zverejnenia vlastníkov cyperských firiem je predčasná

Otázka zverejnenia vlastníkov cyperských firiem je predčasná - Politika Otázka, či Cyprus zverejní zoznam skutočných vlastníkov schránkových firiem výmenou za finančnú pomoc európskych krajín, je v súčasnosti ešte predčasná. Myslím si, že toto je téma, kt

slovakia

left justify in out

img

Otázka, či Cyprus zverejní zoznam skutočných vlastníkov schránkových firiem výmenou za finančnú pomoc európskych krajín, je v súčasnosti ešte predčasná. "Myslím si, že toto je téma, ktorej riešenie sa nájde, pokiaľ slovenská vláda otvorí túto otázku. Zatiaľ sú to len dni, čo premiér Robert Fico (Smer-SD) predstavil túto iniciatívu. Počkajme a uvidíme," povedal dnes pre TASR veľvyslanec Cypru v SR Marios Kountourides.
Predseda vlády SR pri diskusii o prípadnej pomoci Cypru z európskych záchranných mechanizmov uviedol, že Slovensko chce výmenou zoznam 1500 až 2000 ľudí zo Slovenska, ktorí sú podľa neho skrytí za rôznymi cyperskými riaditeľmi firiem. Cyprus by však mohol siahnuť aj po finančnej pôžičke z Ruska. Na otázku, či sa Ficova iniciatíva bude presadzovať na úrovni európskych inštitúcií, dnes nevedel jednoznačne odpovedať ani vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek. "Ja by som nepredbiehal. Najprv je teraz dôležité zhodnotiť to, aká je situácia, aké potreby má Cyprus, a následne sa budú riešiť viaceré otázky," povedal.
Na pôde zastúpenia v Bratislave sa dnes predstavili veľvyslanci Cypru, Dánska a Poľska v SR. Trojicu krajín spája rotujúce predsedníctvo v EÚ, ktorého sa od júla prvýkrát v histórii ujala práve ostrovná krajina. Hoci má Cyprus vlastné ekonomické problémy, súčasťou jeho polročného programu je aj presadzovanie ekonomického rastu členských krajín únie. 
Celkovo si ostrovný štát zadefinoval pre toto obdobie štyri hlavné priority: efektívnejšiu a udržateľnú Európu; úspešnejšiu Európu s rastúcou ekonomikou a zamestnanosťou; Európu, ktorá je bližšie k svojim občanom na báze solidarity a súdržnosti, a Európu, ktorá upevňuje vzťahy so svojimi susedmi a upevňuje svoju pozíciu vo svete.
Kountourides si myslí, že skúsenosti, ktoré získa Cyprus počas svojho predsedníctva, môžu pomôcť aj Slovensku. To sa ujme úlohy predsedníctva už v roku 2016. "My počítame počas nášho predsedníctva aj so Slovenskom. Nielen preto, že je členom EÚ, ale aj preto, že máme extrémne dobre bilaterálne vzťahy a tešíme sa na slovenskú pomoc počas nášho predsedníctva," poznamenal cyperský veľvyslanec.
Podľa Chreneka budú z pohľadu Slovenska počas cyperského predsedníctva kľúčové dve témy. Jednou z nich sú rokovania o ďalšom rozpočte EÚ na roky 2014 až 2020. "Ďalšie otázky dôležité pre Slovensko sú v ekonomickej oblasti. To znamená vytvorenie bankovej únie, posilnenie dohľadu nad ekonomickým vývojom, nad rozpočtami jednotlivých členských krajín a tiež pokrok pri naplnení agendy Európa 2020," priblížil Chrenek.
V číslach by mal polrok cyperského predsedníctva znamenať zhruba 185 rokovaní, medzi nimi aj 47 stretnutí na vysokej úrovni a rokovania, na ktoré bude v priebehu šiestich mesiacov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona