Otázka kandidatúry na prezidenta nie je pre Fica momentálne zaujímavá

NETKY.SK • 2 Január 2013, 08:22 • 2 min
Otázka kandidatúry na prezidenta nie je pre Fica momentálne zaujímavá

Otázka kandidatúry na prezidenta nie je pre Fica momentálne zaujímavá - Politika Otázka kandidatúry v najbližších prezidentských voľbách na Slovensku v roku 2014 premiéra SR Roberta Fica v súčasnosti vôbec nezaujíma a nezaoberá sa ňou. Zopakoval to v dneš

slovakia

left justify in out

imgOtázka kandidatúry v najbližších prezidentských voľbách na Slovensku v roku 2014 premiéra SR Roberta Fica v súčasnosti vôbec nezaujíma a nezaoberá sa ňou. Zopakoval to v dnešnom špeciálnom vydaní relácie Otázky Václava Moravce, v ktorej diskutoval s českým partnerom Petrom Nečasom.

Funkčné obdobie súčasnej vlády konči v roku 2016, v médiách sa však často objavujú úvahy o možnej kandidatúre Fica na post hlavy štátu. "Pre mňa táto otázka vôbec nie je zaujímavá, 24 hodín denne reagujeme na také výzvy a problémy v súvislosti s krízou, že je naivné sa domnievať, že po tom všetkom príde Robert Fico večer domov, ľahne si do postele a sníva o prezidentovi," vyhlásil šéf slovenskej exekutívy s tým, že jeho vláda získala od voličov silný mandát a Slovensko v súčasnosti potrebuje predovšetkým politickú stabilitu.

Fico ocenil systém priamej voľby prezidenta, ktorý na Slovensku funguje už roky a ktorý sa podľa neho osvedčil. Takto volená hlava štátu podľa neho získava od občanov silný mandát, ktorému však nezodpovedajú jeho ústavné kompetencie. Nepredpokladá však, že by sa to v dohľadnej dobe zmenilo.

"Napriek tomu, že je tu nerovnováha medzi mandátom prezidenta a tým, aké má právomoci, neočakávam, že by sa najbližších 10 - 15 rokov slovenská politická scéna dohodla na takých zmenách ústavy, ktoré by mohli posilniť postavenie prezidenta SR. Čiže budeme asi naďalej svedkami určitej nerovnováhy medzi mandátom a právomocami pána prezidenta," doplnil.

Priama voľba prezidenta čaká tento rok prvýkrát aj Českú republiku. Nečas pripustil, že je dobré inšpirovať sa aj skúsenosťami v zahraničí, konkrétne požiadavky a procedúry voľby však museli vzniknúť na základe širokej dohody na českej politickej scéne. Vyskytli sa pritom aj problémy, ktoré viedli až k aktuálnemu podaniu na ústavný súd. Nečas pripustil, že táto situácia si vyžiada aj potrebu zmeny legislatívy.

"Určite budeme musieť veľmi dôsledne vyhodnotiť skúseností z prvej voľby a bude musieť dôjsť k zmene vykonávacieho zákona. Takéto prevádzkové problémy sa vždy prejavia, považujem to za prirodzené. Aj na Slovensku došlo k úpravám volebného zákona po prvých voľbách prezidenta," pripomenul český premiér.

Podľa vlastných slov si len ťažko vie predstaviť, že by ústavný súd ČR mohol pri svojom aktuálnom rozhodovaní zmeniť alebo zrušiť časť ústavy. Skôr bude reagovať primerane situácii a posúdi, či problematické časti volebného zákona sú také závažné, aby si vyžadovali okamžitú zmenu. "Osobne sa domnievam, že nie. Alebo ústavný súd do budúcnosti, k určitému dátumu, napríklad pre budúcu voľbu prezidenta, upozorní na konkrétne ustanovenia a zaviaže parlament k zmenám konkrétnych ustanovení," dodal Nečas.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies