Osýpkami sa v Brazílii nakazilo vyše 1000 ľudí, väčšina pri hraniciach Venezuely

NETKY.SK • 3 August 2018, 06:57 • 2 min
Osýpkami sa v Brazílii nakazilo vyše 1000 ľudí, väčšina pri hraniciach Venezuely

SAO PAULO - Epidémia osýpok v Brazílii si vyžiadala už najmenej päť životov a viac ako 1000 nakazených.

slovakia

left justify in out

Väčšinu prípadov evidujú pri hraniciach s Venezuelou, odkiaľ sa zrejme toto infekčné ochorenie rozšírilo.

 

Brazílske ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok potvrdilo 1053 nakazených. S výnimkou 31 prípadov boli zaznamenané na území štátov Amazonas a Roraima hraničiacich s Venezuelou. Tá je zmietaná hlbokou ekonomickou a politickou krízou, v dôsledku ktorej sa do susedných krajín uchýlilo už vyše milióna Venezuelčanov.

 

Šírenie osýpok na severe Brazílie sa pripisuje práve prípadom importovaným z Venezuely. Brazílske úrady vyhlásili v postihnutej oblasti krízovú situáciu už pred vyše dvoma týždňami a odštartovali očkovaciu kampaň.

 

Osýpky patria k najviac nákazlivým prenosným ochoreniam a rýchlo sa šíria vzduchom najmä medzi neočkovanými ľuďmi. Spôsobujú časté komplikácie – zápaly priedušiek, pľúc i centrálneho nervového systému.

 

Venezuela síce disponuje veľkými zásobami ropy, avšak zažíva hlbokú hospodársku i humanitárnu krízu prejavujúcu sa nedostatkom potravín, liekov i ďalších komodít. Podľa opozície ide o dôsledok nekompetentnej politiky ľavicového prezidenta Nicolása Madura. Ten naopak hovorí o sprisahaní zahraničných mocností voči socialistickej Venezuele.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies