Osvetlenie v mestách čaká radikálna zmena, vedci ponúkajú svietiaci cement či baktérie

NETKY.SK • 8 August 2016, 16:00 • 2 min
Osvetlenie v mestách čaká radikálna zmena, vedci ponúkajú svietiaci cement či baktérie

MEXIKO – Osvetlenie domácností či miest sa môže čoskoro radikálne zmeniť. Vynález mexického vedca Josého Carlosa Rubia Avalosa vychádza z využitia solárnej energie, pomocou ktorej by bol zdrojom svetla žiariaci cement či svietiace baktérie. Takéto osvetlenie by bolo nesmierne nápomocné najmä krajinám, ktoré trpia nedostatkom elektriny. Informáciu priniesol server CNN.

slovakia

left justify in out

Avalosov žiariaci cement do seba počas dňa zo slnka absorbuje UV lúče, ktoré potom začne vyžarovať, až slnko zapadne. Podľa Avalosa by sa dal cement využívať na vnútorné povrchy domov, cyklistické trasy, diaľnice či bazény. 

 

Vynález oslovil aj humanitárnu skupinu Lékari bez hraníc, ktorá chce s jeho technológiou postaviť napríklad toalety na miestach, kde sú veľké problémy s elektrinou. Novinka v podstate vznikla modifikáciou bežného cementu, do ktorého Rubio Avalos pridal fotoaktívnu zložku. Tento skvelý nápad má však jednu prekážku, oproti klasickému cementu je jeho výroba približne päťkrát drahšia.

 

Zatiaľ sú dostupné len dve farby: morská modrá a jasno-zelená. Avalos už však pracuje aj na cemente, ktorý bude žiariť na bielo, červeno či fialovo. Zároveň sa snaží vybudovať si vlastnú továreň, no chýbajú mu financie.

 

 

Okrem Avalosa sa s revolučným osvetlením pohráva aj holandský umelec Daan Roosegaarde, ktorý spolupracuje s firmou Heijimans Infrastructure. Jedným z ich projektov sú napríklad inteligentné diaľnice, ktoré lemujú žiarivé čiary nabíjané slnečnou energiou.

 

 

Svietiace pruhy na cestách by mali navyše vedieť reagovať na premávku – vypnúť sa, keď na vozovke nie sú autá, či meniť farbu ako varovný signál napríklad pri námrazách. Roosegaarde sa tiež podieľal na návrhu van Goghovej cyklistickej trate, ktorá funguje na podobnom princípe a pripomína jedno z van Goghových najznámejších diel - Hviezdnu noc. 

 

 

Francúzsky startup Glowee zase využíva ako alternatívu elektriny bioluminiscenčné svetlo. Tento prirodzený zdroj, ktorý inšpirovalo žiarenie hlbokomorských živočíchov, tvorí malé priehladné schránky s gelom obsahujúcim baktériu zvanú aliivibrio fischeri.  Firma sa momentálne snaží predĺžiť životnosť baktérie. V roku 2017 plánuje prísť na trh so svetlom, ktoré vydrží celý mesiac. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies