Osuský sa vzdal kandidatúry na prezidenta, SaS podporí Procházku

NETKY.SK • 29 Január 2014, 14:11 • 2 min
Osuský sa vzdal kandidatúry na prezidenta, SaS podporí Procházku

BRATISLAVA - Prezidentský kandidát SaS Peter Osuský sa nebude uchádzať o Prezidentský palác. Kandidatúry sa vzdal dnes.

slovakia

left justify in out

Predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi (Smer-SD) to musí ešte oznámiť písomne. Urobí to dnes, prípadne vo štvrtok 30. januára. Oznámil to na tlačovej konferencii v Národnej rade SR. Ako uviedol šéf liberálov Richard Sulík, SaS podporí kandidáta Radoslava Procházku.

Pre vzdanie sa kandidatúry sa rozhodol po dohode so SaS. "Akceptoval som úvahu, že i bez mojej účasti ako kandidáta na funkciu prezidenta republiky je pred pravicovým voličom veľmi slušný výber. Trvám na tom, že i bezo mňa má pravicový volič z čoho vyberať," vysvetlil Osuský.

Sulík ocenil Osuského "štátnické gesto" a to, že svoje osobné ambície podriadil záujmom spoločnosti. "Je mimoriadne dôležité, aby sa politické sily na pravej strane politického spektra dokázali spojiť a postavili takého kandidáta, ktorý má šancu uspieť v priamom súboji s Robertom Ficom," vyhlásil Sulík s tým, že SaS sa rozhodla pre podporu Procházku. Na Osuského podľa vlastných slov nevyvíjal nátlak, aby sa vzdal.

Prezidentský kandidát Procházka (nezaradený poslanec NR SR) ocenil rozhodnutie SaS a Osuského. Verí, že sa im spoločne podarí zvíťaziť v prezidentských voľbách a presadiť program "silný prezident". "Verím, že vďaka rozhodnutiu doktora Osuského a vďaka podpore SaS sme k tomuto cieľu o krok bližšie," reagoval na tlačovej konferencii SaS Procházka.

Osuský neprezradil, koho bude voliť, či to bude Procházka a koho odporúča svojim voličom. "Mojim voličom radiť nebudem. Voliči Petra Osuského majú svoj rozum a nepotrebujú ukazovať smer ani protismer. Som presvedčený, že si vyberú a pôjdu voliť," uviedol Osuský. Dodal, že z bojov nezvykol utekať, aj keď na konci nebolo víťazstvo. Teraz sa pre útek z boja rozhodol v nádeji, že "jedna strana neovládne túto krajinu do poslednej bodky". 

Prvé kolo prezidentských volieb sa na Slovensku uskutoční v sobotu 15. marca. Pokiaľ v ňom ani jeden kandidát nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, v sobotu 29. marca sa uskutoční druhé kolo. V ňom sa stretnú dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta SR zložením sľubu. Skladať ho bude 15. júna, keď sa skončí funkčné obdobie súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi.

Oficiálnymi kandidátmi na prezidenta SR sú okrem Osuského premiér Robert Fico (Smer-SD), manažér a filantrop Andrej Kiska, expredseda KDH Ján Čarnogurský, šéf klubu KDH Pavol Hrušovský (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS), Jozef Behýl, expolitik Milan Kňažko, nezaradený poslanec NR SR Radoslav Procházka, nominant SMK Gyula Bárdos, Milan Melník, kardiológ Viliam Fischer, Stanislav Martinčko, kandidát KSS Ján Jurišta, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko a poslankyňa NR SR Helena Mezenská z OĽaNO.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies