Osuský: Prezident by nemal udeľovať amnestie

NETKY.SK • 5 November 2013, 12:19 • 2 min
Osuský: Prezident by nemal udeľovať amnestie

BRATISLAVA - Prezident by podľa nezaradeného poslanca a kandidáta na post hlavy štátu Petra Osuského nemal udeľovať amnestie. Osuský do parlamentu predložil novelu ústavy a Trestného zákona, ktorými vypúšťa oprávnenia prezidenta udeľovať amnestiu. Hlava štátu však naďalej bude môcť udeľovať individuálnu milosť.

slovakia

left justify in out

"Inštitút amnestie má pôvod v monarchistickom usporiadaní európskych štátov v minulých storočiach ako výsadné právo panovníka a v demokratických podmienkach si medzi širšou občianskou verejnosťou nezískal ani rešpekt, ani úctu. Potvrdzuje to aj skutočnosť, že miera a rozsah, v akom hlavy štátov v našom geopolitickom priestore využívali možnosť udeľovať amnestiu, boli priamo úmerné miere a rozsahu celospoločenskej kritiky takéhoto kroku," argumentuje Osuský. Amnestia je podľa neho dlhodobo a všeobecne vnímaná ako zneuctenie obetí trestnej činnosti a arogantné vystavovanie slušných občanov možnej recidíve amnestovaných osôb. "Amnestia ako plošný zásah exekutívy do rozhodnutí nezávislých súdov je pošliapaním úsilia tých, ktorí pri ohrození vlastnej bezpečnosti prispeli k vyšetreniu trestných činov a k usvedčeniu páchateľa," dodáva. Odôvodňovanie akejkoľvek amnestie nedostatkom priestorových kapacít podľa jeho slov nemožno ničím ospravedlniť a takúto situáciu nemožno vnímať inak, ako zlyhanie základných povinností štátu na úseku zaistenia bezpečnosti občanov. Nezaradený poslanec pripomína, že terajšia konštrukcia amnestie vzhľadom na jej plošnosť vytvára priestor pre zakrytie niekedy možno cieleného individuálneho omilostenia jednej alebo viacerých konkrétnych osôb pláštikom hromadnej amnestie. Súčasná úprava zároveň nedokáže zabrániť amnestovaniu zločincov odsúdených za tie najťažšie zločiny. 

"Predložený návrh však rešpektuje potrebu ústavného nástroja na odstránenie tvrdosti zákona, keď formálne uplatňovanie právnych predpisov nedokáže v ľudskej rovine zohľadniť špecifiká jednotlivých prípadov. Z uvedeného dôvodu sa týmto naďalej ponecháva v ústave inštitút individuálnej milosti, ktorá má v rámci oprávnení hlavy štátu, a to aj napriek určitým rizikám, svoje legitímne miesto," uzatvára Osuský. 

Poslanci návrhy prerokujú na novembrovej schôdzi. Ak by novely definitívne schválili, nezaradený poslanec navrhuje ich účinnosť od 1. mája 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies