Osuský: Odvolávanie Figeľa je ako noc dlhých nožov z roku 1994

NETKY.SK • 16 Apríl 2015, 09:53 • 2 min
Osuský: Odvolávanie Figeľa je ako noc dlhých nožov z roku 1994

BRATISLAVA - Odvolávanie lídra KDH Jána Figeľa z postu podpredsedu Národnej rady SR je ako pamätná tzv. noc dlhých nožov z 3. na 4. novembra 1994, keď Vladimír Mečiar a jeho ľudia naplnili odkaz najvyššieho zo Zlatej Idky.

slovakia

left justify in out

V dnešnej rozprave k návrhu na Figeľovo odvolanie to v úvode druhého rokovacieho dňa 49. schôdze parlamentu povedal Peter Osuský (SaS). V danú novembrovú noc parlamentná väčšina odvolala množstvo funkcionárov v štáte.

 

"Starého psa novým kúskom nenaučíš. Tento návrh je ukážkou tej politickej kultúry, ktorú reprezentuje podpredseda NR SR Miroslav Číž (reprezentuje 45 predkladateľov návrhu za Smer-SD). Je to pravý politický kulturista," odkázal. Podľa Osuského je totiž pozoruhodné, že sa odvoláva podpredseda NR SR za niečo, čo o ňom bolo známe už v momente, keď ho parlament aj hlasmi Smeru-SD do funkcie zvolil. "Je to zvláštne," povedal člen liberálov.

 

Do rozpravy k návrhu na odvolanie Figeľa je prihlásených ešte desať poslancov. Po skončení debaty príde na rad samotné hlasovanie v tajnej voľbe. Poslanci opozície sa za Figeľa postavili. KDH, OĽaNO a Most-Híd avizovali, že ak Smer-SD Figeľa odvolá, stiahnu svojich ľudí zo všetkých funkcií v parlamente. Pridala sa aj SaS, jej poslanci však žiadne funkcie nemajú.

 

Prakticky to teda znamená, že vo vedení parlamentu zostanú len zástupcovia Smeru-SD, keďže post podpredsedu parlamentu by mala opustiť okrem Figeľa aj Erika Jurinová (OĽaNO). Opozícia sa má na protest vzdať aj postov predsedov a podpredsedov parlamentných výborov. Peter Pollák z OĽaNO sa vzdá funkcie rómskeho splnomocnenca vlády. "A vládnite si sami až do volieb," odkázal líder OĽaNO Igor Matovič.

 

Smer-SD chce Figeľa odvolať pre to, že je podľa neho zodpovedný za situáciu, v ktorej sa ocitli veritelia stavebnej spoločnosti Váhostav-SK. "Nič iné si tento človek nezaslúži. Niekto musí niesť politickú zodpovednosť. Ak zoberieme konkrétne faktúry živnostníkov, eseročiek a malých akcioviek, podstatná časť z nich vznikla v troch veľkých zákazkách podpísaných Jánom Figeľom v rokoch 2011 a 2012. Podstatnú časť problémov spôsobil pán Figeľ, ktorý politicky tlačil na firmy a tie ponúkli nereálne ceny," povedal premiér Robert Fico (Smer-SD) s tým, že na odvolanie Figeľa má jeho strana morálne právo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies