Osuský neuspel, spôsob menovania riaditeľov škôl sa nezmení

NETKY.SK • 2 December 2015, 17:54 • 2 min
Osuský neuspel, spôsob menovania riaditeľov škôl sa nezmení

BRATISLAVA - Spôsob výberu riaditeľov škôl a školských zariadení sa meniť nebude.

slovakia

left justify in out

Plénum NR SR dnes totiž nepodporilo návrh novely zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve od Petra Osuského (SaS), ktorý chcel obnoviť postavenie školskej samosprávy pri rozhodovaní o riaditeľoch, ktoré mala pred 1. septembrom 2015.

 

Osuský pripomenul, že súčasný zákon práve od 1. septembra zrušil dovtedajšiu záväznosť návrhov školských rád pri vymenúvaní riaditeľov škôl. Kým do účinnosti uvedenej novely bol návrh rady školy na riaditeľa školy pre zriaďovateľa záväzný, od 1. septembra 2015 už návrh školskej samosprávy pre zriaďovateľa záväzný nie je a návrh rady môže vetovať. V prípade uplatnenia práva veta sa opätovne uskutoční výberové konanie, aj jeho výsledky však zriaďovateľ môže vetovať. V prípade, že zriaďovateľ odmietne aj druhý návrh rady školy, vyberie nového riaditeľa školy sám prostredníctvom výberového konania.

 

"Návrh ministerstva školstva zobrať školským samosprávam rozhodujúce postavenie pri vymenúvaní riaditeľov škôl a školských zariadení nebol odôvodnený nijakou reálnou potrebou zmeny zákona, ktorá by vyplynula z reálne existujúcich problémov. Išlo iba o výsledok lobingu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktoré sa snažilo posilniť postavenie starostov a primátorov voči školskej samospráve," tvrdil Osuský, podľa ktorého sa proti ministerskému návrhu zákona v medzirezortnom pripomienkovom konaní zdvihla vlna odporu a verejnosť ho pripomienkovala formou dvoch hromadných pripomienok.

 

"Školská samospráva je jedným z výdobytkov Novembra 1989. Rozhodovanie o návrhoch na vymenovanie a odvolanie riaditeľov škôl bolo až dosiaľ najdôležitejšou úlohou rád škôl od ich vytvorenia začiatkom roku 1991," dodal Osuský.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies