Osuský navrhuje, aby ľudia nestrácali slovenský pas prijatím cudzieho

NETKY.SK • 13 Január 2014, 09:15 • 2 min
Osuský navrhuje, aby ľudia nestrácali slovenský pas prijatím cudzieho

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady SR a prezidentský kandidát Peter Osuský (SaS) navrhuje, aby ľudia neprichádzali o slovenský pas prijatím občianstva iného štátu.

slovakia

left justify in out

"Navrhuje sa obnoviť právny stav existujúci do roku 2010. Jedinou formou straty štátneho občianstva SR bude prepustenie zo štátneho zväzku SR na vlastnú žiadosť. Nadobúdaním cudzieho štátneho občianstva sa už štátne občianstvo SR strácať nebude," píše vo svojom návrhu novely zákona o štátnom občianstve, ktorý predložil na januárovú schôdzu parlamentu.

Slovenský pas strácajú ľudia na základe zákona o štátnom občianstve, ktorý prijala prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD). Niekdajší kabinet reagoval právnou normou v roku 2010 na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Na základe súčasného zákona prichádzajú o slovenský pas tí, ktorí prijali občianstvo iného štátu. Za vyše tri roky (od 17.7.2010 do 2.1.2014) prišlo takto o slovenský pas 701 ľudí.

Počas uplynulých rokov sa objavilo niekoľko pokusov o úpravu tohto zákona, ani jeden však neuspel. Okrem Osuského má svoju novelu pripravenú aj minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Avizoval, že vďaka nej by už ľudia neprichádzali o slovenské občianstvo, ak prijmú iné. Tí, ktorí oň prišli pre súčasný zákon, by ho mohli získať späť. Minister priznal, že podmienky straty a navrátenia slovenského štátneho občianstva by mali byť podobné ako tie, ktoré sa už v parlamente objavili v poslaneckom návrhu. Opozičný návrh bol podľa neho iba 20 percent z toho, čo má pripravené ministerstvo. Kaliňákova novela by mohla prísť do vlády a parlamentu v prvom polroku tohto roka.

Doposiaľ poslednú novelu zákona, ktorá však neprešla, predložil v máji minulého roka Daniel Lipšic s Janou Žitňanskou (obaja nezaradení). Navrhovali, aby slovenský pas získali späť tí, ktorí prijali cudzie občianstvo v štáte, v ktorom mali v tom čase "povolený, registrovaný alebo inak evidovaný pobyt najmenej šesť mesiacov". Žiadateľ ďalej nemal mať v čase prijatia cudzieho občianstva trvalý pobyt na Slovensku. Poslanci tiež zavádzali výnimky, ktoré mali umožniť ľuďom prijať cudzie občianstvo a neprísť tým o slovenské.

Súčasná právna norma je na Ústavnom súde SR. Skupina poslancov Národnej rady SR, ktorú vedie Gábor Gál (Most-Híd), namieta, že ustanovenie zákona hovoriace o strate štátneho občianstva SR tým, že občan prijme štátne občianstvo iného štátu, je v rozpore s Ústavou SR. Hovorkyňa Ústavného súdu Anna Pančurová v decembri 2013 informovala, že verejné pojednávanie, na ktorom má súd rozhodovať o súlade zákona o občianstve s Ústavou SR, je naplánované na 22. januára 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona