Osuský chce zmeniť volebný zákon

NETKY.SK • 20 Apríl 2015, 13:05 • 2 min
Osuský chce zmeniť volebný zákon

BRATISLAVA – Zmeniť volebný zákon chce poslanec za SaS Peter Osuský.

slovakia

left justify in out

Terajší zákon o volebnej kampani vymedzuje podmienky vedenia volebnej kampane spôsobom, ktorý podľa Osuského obmedzuje slobodu prejavu a slobodu šírenia informácií. Poslanec liberálov navrhuje zrušiť volebné moratórium 48 hodín pred voľbami a zákaz vedenia volebnej kampane počas neho. Rovnako by sa mal zrušiť zákaz zverejňovania výsledkov volebných prieskumov v období 14 dní pred voľbami, podľa Osuského by sa prieskumy nemali zverejňovať iba v deň volieb.

 

Opozičný poslanec presadzuje aj vypustenie maximálnych finančných limitov pre náklady na volebnú kampaň. Politické strany a hnutia môžu podľa aktuálnej legislatívy minúť na predvolebnú kampaň pre parlamentné voľby najviac tri milióny eur, prezidentskí kandidáti najviac 500 000 eur. „Stanovenie maximálnej výšky výdavkov na volebnú kampaň je neodôvodneným zásahom do slobody prejavu, slobody šírenia informácií a do politickej súťaže,“ konštatuje zákonodarca liberálov. Za dôležité považuje zabezpečenie transparentnosti a kontroly financovania volebnej kampane z hľadiska jej zdrojov, aj z hľadiska ich použitia. 

 

Zrušiť by sa podľa Osuského malo aj neopodstatnené obmedzenie slobody prejavu a šírenia informácií pre iné subjekty počas volebnej kampane. Platný zákon predpokladá, že volebnú kampaň môžu viesť iba politické strany, ich koalície, kandidáti a tretie strany po zaevidovaní Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Osuský pripomína, že legislatíva iným subjektom zakazuje nielen volebnú kampaň vo formách, za ktoré sa obvykle platí úhrada, ale prakticky akúkoľvek činnosť na podporu alebo v neprospech politických strán. „To znamená, že v období volebnej kampane by mali byť zakázané aj také činnosti ako vylepenie volebného plagátu v okne vlastného bytu, napísanie článku o voľbách do novín alebo na blog, napísanie príspevku o voľbách na internete alebo na sociálnych sieťach, vyjadrovanie názoru na voľby v osobných rozhovoroch so známymi, účasť na predvolebnom mítingu alebo diskusii, nosenie odznaku s logom politickej strany, používanie pera s menom a priezviskom kandidáta a podobne,“ argumentuje poslanec SaS. Tieto činnosti by podľa aktuálneho zákona mali byť podmienené zaevidovaním subjektu ako tretej strany štátnou komisiou. „Predmetný zákaz narúša ústavou zaručenú slobodu prejavu a slobodu šírenia informácií a je prakticky nevykonateľný,“ vysvetľuje Osuský. Preto navrhuje tieto ustanovenie zo zákona vypustiť. 


Občianskym združeniam a záujmovým združeniam právnických osôb chce poslanec liberálov umožniť poskytovať dary na vedenie volebnej kampane. Dary by mohli podľa návrhu poskytovať aj občania SR bez trvalého pobytu na Slovensku. 


Rozhlasu a televízii Slovenska návrh stanovuje povinnosť odmietnuť vysielanie politickej reklamy, ktorá podnecuje národnostnú, rasovú, náboženskú alebo inú nenávisť, propaguje totalitné hnutia alebo popiera, či schvaľuje zločiny režimov založených na fašistickej alebo komunistickej ideológii. 

Novelou zákona o volebnej kampani sa bude parlament zaoberať na májovej schôdzi. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona