Osuský chce rozšíriť možnosti zdravotného dohľadu

NETKY.SK • 24 Február 2015, 15:24 • 2 min
Osuský chce rozšíriť možnosti zdravotného dohľadu

BRATISLAVA - Zdravotný dohľad nad pracovnými podmienkami zamestnancov, ktorí nevykonávajú rizikové činnosti, by mohol robiť aj poučený pracovník.

slovakia

left justify in out

Poslanec Peter Osuský (SaS) navrhuje rozšíriť okruh zamestnancov, prostredníctvom ktorých bude môcť zamestnávateľ zabezpečovať pracovnú zdravotnú službu pri tzv. prvej a druhej kategórii prác. K lekárom, verejným zdravotníkom, bezpečnostným technikom a autorizovaným bezpečnostným technikom by mali pribudnúť aj iní kvalifikovaní zamestnanci. Zmeny navrhuje v novele zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia.

 

Podľa poslanca by pri prvej kategórii bol za iného kvalifikovaného zamestnanca považovaný zamestnanec, ktorého zamestnávateľ poučil o úlohách pracovnej zdravotnej služby a povinnostiach zamestnávateľa pri ochrane zdravia zamestnancov. V prípade druhej kategórie by sa vyžadovalo, aby bol zamestnanec poučený aj o rizikových faktoroch vzťahujúcich sa na prácu zaradenú do tejto kategórie. Poslanec zároveň navrhuje, aby zodpovednosť za pracovnú zdravotnú službu mohol prevziať osobne aj zamestnávateľ. 

 

"Podnikateľským subjektom sa umožní, aby vo vzťahu k prácam, pri ktorých neexistuje žiadne alebo len veľmi nízke riziko ohrozenia zdravia zamestnancov, mohli širšie a efektívnejšie využívať na daný účel vlastných zamestnancov, resp. aby za službu osobne prevzali zodpovednosť," konštatuje Osuský v návrhu. Podľa neho sa tak zníži aj finančné zaťaženie podnikateľov, nakoľko si pracovnú zdravotnú službu nebudú musieť zabezpečovať dodávateľsky. 

 

Povinnosť zabezpečovať zdravotný dohľad nad pracovnými podmienkami zamestnancov vykonávajúcimi práce zaradené do prvej a druhej kategórie prác bola do slovenskej legislatívy znovuzavedená v lete minulého roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies