Osuský a Dostál podali trestné oznámenie na organizátora pochodu M. Magáta

NETKY.SK • 6 Júl 2015, 14:59 • 2 min
Osuský a  Dostál podali trestné oznámenie na organizátora pochodu M. Magáta

BRATISLAVA - Poslanec NR SR Peter Osuský (SaS) a predseda mimoparlamentnej OKS Ondrej Dostál dnes podali na Generálnej prokuratúre SR trestné oznámenie na jedného z organizátorov júnového neonacistického pochodu v Bratislave Mariána Magáta.

slovakia

left justify in out

Osuskému a Dostálovi prekáža, že Magát sa vo svojich verejných vyjadreniach pozitívne vyjadruje o Adolfovi Hitlerovi a národnom socializme, podnecuje nenávisť voči Židom a spochybňuje holokaust.
     

Politici preto požiadali Generálnu prokuratúru SR, aby prešetrila, či jeho vyjadreniami neprišlo k spáchaniu trestných činov podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd, popierania a schvaľovania holokaustu a zločinov politických režimov, k trestnému činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti či k trestnému činu podnecovania, hanobenia a vyhrážania osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu rodu. Dostál a Osuský k trestnému oznámeniu priložili aj 13 vyjadrení Mariána Magáta z jeho facebookového profilu a tri články z jeho blogu.
     

"Národný socializmus (nacizmus) Adolfa Hitlera, ním vedená nacistická politická strana (NSDAP) a nacistický režim v Nemecku v rokoch 1933 až 1945 nepochybne boli hnutím, ktoré násilím smerovalo k potlačeniu základných práv a slobôd osôb. Magát viacerými verejnými vyjadreniami vyjadruje sympatie k Hitlerovi a národnému socializmu," upozorňujú. Zároveň podľa ich slov Magát spochybňuje holokaust, počet jeho obetí, zločiny spáchané nacistickým režimom v Nemecku, ako aj Norimberský proces, v ktorom boli súdení pohlavári nacistického Nemecka. "Viaceré verejné vyjadrenia Magáta sú namierené proti Židom a možno ich podľa názoru kvalifikovať ako také, ktoré hanobia Židov a podnecujú nenávisť voči nim," uviedli autori podnetu.
     

Protest proti migrantom sa v Bratislave uskutočnil 20. júna. Podujatie sprevádzalo aj násilie zo strany extrémistov, voči ktorým musela zasiahnuť polícia. Obvinených bolo viacero ľudí, a to z výtržníctva či útoku na verejného činiteľa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona