Osud záverečnej súťaže zjazdárskeho programu na ZOH je podľa Adama Žampu otázny!

NETKY.SK • 19 Február 2022, 08:43 • 2 min
Osud záverečnej súťaže zjazdárskeho programu na ZOH je podľa Adama Žampu otázny!

Tímovú paralelku naplánovanú na sobotu museli organizátori pre silný vietor preložiť na posledný deň ZOH a podľa slovenského lyžiara existuje dokonca možnosť, že by sa konala až v pondelok.

slovakia

left justify in out

Viacero tímov však už malo naplánovaný odchod domov, a tak bola otázna aj účasť v pretekoch. „My chceme určite ísť. Najradšej by sme boli, keby sa na to ostatní vykašľali a išli by sme iba my," zavtipkoval Adam Žampa.

 

img

 

V pretekoch mal nastúpiť spolu s bratom Andreasom, Petrou Hromcovou a Rebekou Jančovou. Už ráno po príchode na trať Dúha v horskom stredisku Jen-čching však tušili, že v sobotu sa štart konať nebude. Nárazy vetra dosahovali rýchlosť až 65 kilometrov za hodinu, teplota bola mínus 18 stupňov Celzia, pocitová ešte o 4 nižšia. Nepremávala ani lanovka obsluhujúca svah.

 

img

Adam Žampa

 

„Už ráno sme vedeli, že nemá byť dobré počasie, no verili sme, že to bude. Bohužiaľ, to je šport. Dnes nám mali dať všetkým zlaté medaily," zasmial sa Adam Žampa. „Fúkalo, brány občas až ležali, taký bol nárazový vietor. Keď začal víriť sneh, bol aj problém ich vidieť," opísala stav na zjazdovke Jančová.

 

img

Rebeka Jančová

 

Preteky sa podľa piatkového rozhodnutia mali začať o 3:00 SEČ, ale pre nepriaznivé podmienky ich jury najskôr odložila na pôvodný čas 4:00, potom o ďalšiu hodinu a nakoniec ich presunula na nedeľu. Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) musela pri zvažovaní ďalšieho postupu brať do úvahy aj cestovné plány športovcov.

 

Podľa Adama Žampu je však veľké riziko, že sa preteky neuskutočnia ani v náhradnom termíne: „Zajtra má byť ešte horšie počasie, bude fúkať. Sám som zvedavý, ako to bude. Ako som sa rozprával s rôznymi tímami, tak 80 až 90 percent malo letieť domov už dnes večer či zajtra. Takže si všetci budú musieť prebookovať letenky, čo vôbec nie je ľahké, keďže sa posiela aj kopec materiálu. Možno si niektoré tímy povedia, že nebudú štartovať. Možno to bude lepšie pre nás. Je tu aj alternatíva, že to chcú robiť až v pondelok, čo je už oficiálne po olympijských hrách, takže neviem, či sa to vôbec môže."

 

img

 

Slováci mali v prvom kole nastúpiť proti USA na súpiske aj s Mikaelou Shiffrinovou. Na preteky sa preto veľmi tešili. „Je to určite škoda, pretože sme sa na to všetci štyria tešili, boli sme plne namotivovaní, aby sme podali čo najlepší výkon. Vietor by však robil veľmi veľkú šarapatu a neboli by to regulárne preteky. Mikaela bola napísaná až tretia, ale podľa mňa by išla, lebo nemá medailu. No ťažko povedať, či by sme išli proti nim, keď sa niektorá krajina odhlási," povedal Adam Žampa. „Aj ja som sa veľmi tešila, pretože je to nepredvídateľná súťaž a vždy je šanca uspieť. Treba ísť sebavedomo a za svojím cieľom. Tímovku som trénovala uplynulé štyri dni, postupne som sa zlepšovala a včera mi to už išlo veľmi dobre," dodala Jančová.

 

Prečítajte si: ZOH: Sumár z piatka 18. februára

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies