Osud jadrovej dohody s Iránom závisí od prísnosti monitorovania

NETKY.SK • 18 September 2017, 15:25 • 2 min
Osud jadrovej dohody s Iránom závisí od prísnosti monitorovania

VIEDEŇ - Americký prezident Donald Trump dnes varoval, že Washington odstúpi od jadrovej dohody, ktorú dohodol s Iránom a piatimi ďalšími krajinami. Stane sa tak, ak usúdi, že Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) nemonitoruje túto dohodu dosť prísne.

slovakia

left justify in out

Irán v reakcii uviedol, že najväčšia hrozba pre jadrovú dohodu je americké nepriateľstvo.

 

Varovanie od Trumpa zaznelo v posolstve na výročnom zasadnutí MAAE vo Viedni, kde ho prečítal americký minister energetiky Rick Perry.

 

Spojené štáty trvajú na tom, že Irán je povinný otvoriť svoje vojenské lokality na kontrolu zo strany MAAE, ak má táto agentúra podozrenie z vykonávania neohlásených jadrových aktivít v niektorej z nich. Teherán to odmieta a Alí Akbar Sálehí, ktorý má v Iráne na starosti jadrovú energetiku, vyzval MAAE a jej šéfa Jukiju Amana, aby "vzdoroval takýmto neprijateľným požiadavkám".

 

Podľa Sálehího Irán plne dodržiava podmienky dohody a najväčšou hrozbou pre jej ďalšiu platnosť je "nepriateľský postoj americkej administratívy".

 

Avšak Trump, citovaný Perrym, sa vyslovil, že dohoda môže alebo nemusí vydržať na tom, či MAAE bude mať prístup k iránskym vojenským lokalitám, a uviedol, že Spojené štáty "neprijmú slabo uplatňovanú alebo nedostatočne monitorovanú dohodu".

 

Amano sa taktiež vyjadril, že kontrolné právomoci sa vzťahujú aj na iránske vojenské zariadenia, ak je to potrebné. Dnes však uviedol, že Irán si plní svoje záväzky podľa dohody, ktorá vstúpila do platnosti minulý rok a ponúka zmiernenie sankcií za obmedzenia v iránskych jadrových programoch.

 

Administratíva amerického prezidenta Trumpa má v polovici októbra potvrdiť, či Irán plní podmienky stanovené v dohode. Samotný Trump nedávno vyslovil názor, že takéto potvrdenie neočakáva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies