Osud Ameriky visel na dvoch káblikoch, armáde z lietadla vypadli dve atómové bomby

NETKY.SK • 15 Máj 2017, 17:37 • 2 min
Osud Ameriky visel na dvoch káblikoch, armáde z lietadla vypadli dve atómové bomby

WASHINGTON - Amerika sa na konci 2. svetovej vojny rozhodla otestovať svoju novú zbraň a preto na japonské mestá Hirošima a Nagasaki spadli pár dní po sebe dve atómové bomby. Výsledky, ktoré dosiahli sú desivým varovaním až dodnes. Málokto však vie, že o 16 rokov neskôr Amerika takmer do vzduchu vyhodila aj samu seba.

slovakia

left justify in out

Počas studenej vojny piloti často lietali s plnou výzbrojou atómových bômb, aby si na to vojaci aj posádka zvykli. Ráno, 24. januára 1961 vzlietol americký bombardér B-52G Stratofortress s dvomi obrovskými vodíkovými bombami Mark 39. Malo ísť o rutinný let.

 

Tieto bomby mali silu na úrovni 3,8 milióna ton TNT. To znamená, že jedna takáto bomba bola až 250-krát silnejšia ako bomby zhodené na Hirošimu či Nagasaki.

 

Bombardér sa pri prelete nad mestom Goldsboro v Severnej Karolínii zrazu začal rozpadať. Najskôr vytieklo palivo, potom lietadlu odpadol chvost a stalo sa neovládateľným. Počas toho ako sa stroj rútil k zemi, odpadol aj kryt, ktorý držal nukleárne bomby a tak vypadli von.

 

Haváriu lietadla nikto neprežil. Armáda ihneď odštartovala pátranie po stratených vodíkových bombách. Jednu našli pomerne rýchlo. Pri páde sa jej otvoril padák a zachytila sa na strome. Bombu rýchlo naložili na kamión a odviezli do bezpečia.

 

img

Zdroj: wkimedia.org

 

Druhej bombe však padák zlyhal a po náraze na bahnistú zem sa rozbila na kusy. Bol len zázrak že neexplodovala. Američania našli bombu v bažine až o týždeň. Konkrétne len jeden z jej stupňov.

 

Bomby boli vybavené siedmimi stupňami, ktoré mali zabrániť náhodnému odpáleniu. Pri analýze sa zistilo, že 6 z týchto stupňov bolo porušených. Katastrofe zabránil posledný stupeň, ktorým bol jednoduchý nízkonapäťový spínač. Plutóniová nálož nájdená nebola a tak je navždy pochovaná v bahne. Spojené štáty preto radšej pozemok odkúpili a okolo miesta, kde sa nálož pravdepodobne nachádza, urobili ochranné pásmo.

 

Ak by bomba vybuchla, všetko v okruhu 30 kilometrov by bolo zrovnané so zemou. Následný výbuch by zasiahol Washington, New York, Baltimore aj Philadephiu.

 

„To, že bomba nevybuchla, bola vlastne náhoda. Osud miliónov Američanov stál doslova na dvoch káblikoch“, uviedol americký minister obrany Robert McNamara v roku 1963 v odtajnených dokumentoch.

 

Američania incident dlho popierali a tajili. Oficiálne informácie na svetlo sveta vyšli len pred niekoľkými rokmi v odtajnených dokumentoch. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies