Ostrý štrajk učiteľov na celom Slovensku: Tieto školy budú zatvorené

NETKY.SK • 22 Január 2016, 17:57 • 2 min
Ostrý štrajk učiteľov na celom Slovensku: Tieto školy budú zatvorené

BRATISLAVA - Učitelia viacerých škôl po celom Slovensku sa rozhodli pre radikálne riešenie. V pondelok sa zatvoria brány nejednej školy. Rodičia, myslite na náhradný režim vašich školákov.

slovakia

left justify in out

O tom, či bude škola v pondelok 25. januára zatvorená, alebo bude pracovať v obmedzenom režime, by sa rodičia mali dozvedieť od riaditeľa školy alebo od triednych učiteľov. Informovali o tom predstavitelia Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU), ktorí ohlásili na 25. januára ostrý, časovo neobmedzený štrajk.

 

Na stránke ISU sa dozviete zoznam škôl so zapojenými pedagógmi do štrajku.

 

img

 

 

TRNAVA

 

Pre štrajk zamestnancov budú od pondelka v Trnave zatvorené materské školy na Hodžovej ulici a na Jiráskovej ulici. V ďalších materských a základných školách v meste bude výchovno-vzdelávací proces zabezpečený v obmedzenom alebo normálnom režime. Agentúru SITA o tom informoval hovorca trnavskej radnice Pavol Tomašovič.


"Väčšina pedagógov z materských a základných škôl štrajk podporuje, ale aktívne sa nezapoja,“ povedal Tomašovič. Až 26 pedagógov bude štrajkovať v Základnej škole s materskou školou v Trnave – Modranke, vyučovanie tak bude v obmedzenom režime. Pätnásť pedagógov bude štrajkovať v školách na Gorkého ulici a na Námestí Slovenského učeného tovarišstva, piati v Základnej škole s materskou školou na Ulici Kornela Mahra. Ďalších trnavských škôl by sa štrajk nemal dotknúť vôbec, vyučovanie bude aj v základných umeleckých školách.


Štrajk, naopak, úplne znemožní vyučovanie napríklad v Základnej škole s materskou školou v Smoleniciach. Škola bude zatvorená "z dôvodu nemožnosti vykonávať pedagogický a výchovný proces“. V Základnej škole Jána Palárika v Majcichove budú podľa oznámenia riaditeľa Ľubomíra Urbanoviča štrajkovať všetci učitelia prvého stupňa, deti majú preto zostať doma. Žiaci druhého stupňa sa budú učiť, štrajkujúcich učiteľov zastúpia kolegovia.
K štrajku Iniciatívy slovenských učiteľov sa na celom Slovensku zatiaľ prihlásilo vyše 10-tisíc učiteľov z takmer 650 škôl.

MALACKY: Štrajk preruší vyučovanie na jednej základnej škole

 

 Do ostrého štrajku učiteľov plánujú vstúpiť aj pedagógovia niektorých škôl v Malackách. Z ôsmich škôl v okresnom meste ostane pondelok (25.1.), podľa informácií na webe mesta, zatvorená Základná škola (ZŠ) Štúrova.

 

"Do štrajku sa rozhodla vstúpiť väčšina pedagogických zamestnancov školy," uviedol pre TASR riaditeľ ZŠ Dušan Šuster. Oznam o prerušení prevádzky školy chce ZŠ na svoju internetovú stránku umiestniť dnes.

 

Avizovaný štrajk ovplyvní aj vyučovanie na ZŠ Dr. J. Dérera, kde sa k štrajku chystá pripojiť polovica pedagógov. "V pondelok 25. januára dostanú žiaci 9. ročníkov riaditeľské voľno, ostatné ročníky majú normálne vyučovanie," informuje mesto na svojom webe.

 

Bez zmien bude vyučovanie prebiehať na ZŠ Záhorácka. Do štrajku sa podľa informácií samosprávy neplánujú v pondelok zapojiť ani Spojená škola Pribinova, Spojená škola sv. Františka Assiského, ani Základná umelecká škola. Žiadne oznámenie, ktoré by sa týkalo štrajku, nemá na svojej stránke ani Gymnázium, Ul. 1. mája.

 

V súvislosti so súčasnou štrajkovou pohotovosťou a ohláseným štrajkom učiteľov sa k aktivitám Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) vyjadrila aj školská mestská rada a Komisia pre vzdelávanie, mládež a šport Mestského zastupiteľstva v Malackách. Vo vyhlásení podporujú požiadavky učiteľov smerujúce k lepšiemu finančnému ohodnoteniu ich práce a rovnako tiež k zvýšeniu výdavkov do oblasti vzdelávania.

 

V Trenčianskom samosprávnom kraji sa do štrajku zapojí 12 zo 40 stredných škôl

 

V Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) zostane v súvislosti s pondelkovým (25.1.) štrajkom učiteľov zatvorených šesť z celkovo 28 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK. Informovala vedúca oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK Jana Paulínyová.

 

Úplne zatvorené zostanú v pondelok Gymnáziá v Bánovciach nad Bebravou, Dubnici nad Váhom, Púchove, Myjave, Stredná umelecká škola v Trenčíne a Obchodná akadémia v Trenčíne. V štyroch školách – Gymnáziá Považská Bystrica, Prievidza, Trenčín a Obchodná akadémia v Prievidzi bude vyučovanie v obmedzenom režime.

 

"V Strednej odbornej škole Stará Turá a Strednej priemyselnej škole v Myjave sa bude vyučovať bez obmedzenia. Riaditelia ostatných 28 škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK neevidujú k 21. januáru žiadnych štrajkujúcich učiteľov," doplnila Paulínyová. Viac sa dočítate TU!

 

Do štrajku sa doteraz prihlásilo viac ako 11.000 učiteľov

 

Do štrajku, ktorým pohrozila od pondelka 25. januára Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU), sa doteraz prihlásilo vyše 11.000 učiteľov z celého Slovenska. Dnes o 14.45 h ich bolo 11.174 zo 686 škôl. Na Slovensku podľa údajov ministerstva školstva je 2935 materských škôl, 2113 základných škôl a 868 stredných škôl. Počet učiteľov je zhruba 89.000.

 

ISU vyhlásila 11. januára štrajkovú pohotovosť a pohrozila od pondelka ostrým štrajkom, a to z dôvodu dlhodobého ignorovania požiadaviek učiteľov či odborových a profesijných organizácií na zabezpečenie primeraného financovania školstva. 

 

Ak sa cez víkend nič nezmení, časť učiteľov vstúpi v pondelok do ostrého časovo neobmedzeného štrajku a niektoré školy zostanú zatvorené. Nespokojní učitelia sa totiž vo štvrtok (21.1.) nedohodli s ministrom školstva na splnení svojich požiadaviek. Učitelia sa zídu v pondelok aj na Námestí SNP v Bratislave, kde bude od 11.00 h demonštrácia.

 

Učitelia štát žiadajú zvýšiť tarifné platy všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve o 140 eur a o 90 eur od začiatku roka 2017. Taktiež, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorou by sa opäť zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií a zrušila sedemročná obmedzená platnosť kreditov. Učitelia zároveň chcú, aby sa zvýšili rozpočty ministerstiev školstva a vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl.

 

Za aktivitami ISU však premiér Robert Fico (Smer-SD) spolu s predsedom Národnej rady SR Petrom Pellegrinim (Smer-SD) a ministrom školstva Jurajom Draxlerom (nominant Smeru-SD) vidia politickú akciu.

 

BRATISLAVA: Do štrajku sa zapoja učitelia zo 41 základných škôl

 

Do štrajku učiteľov sa od pondelka 25. januára zapoja aj viaceré bratislavské základné či materské školy. V hlavnom meste sa podľa doterajších informácií do štrajku plánujú zatiaľ zapojiť učitelia zo 41 základných a asi 10 materských škôl. Niektoré školy ostanú v pondelok úplne či čiastočne zatvorené, iné otvoria zberné triedy či upravia rozvrh. V školách, z ktorých sa do štrajku zapojilo len niekoľko učiteľov, sa bude vyučovať normálne. Väčšina mestských častí informácie o štrajku zverejňuje na svojich internetových stránkach, odporúčajú sledovať aj weby jednotlivých škôl. 


V najväčšej bratislavskej mestskej časti Petržalka sa z 11 základných škôl zapojilo do štrajku deväť. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa mestskej časti Petržalka Michaela Platznerová, z celkového počtu 425 učiteľov, vychovávateľov a odborných zamestnancov bude od pondelka štrajkovať 191 zamestnancov miestnych škôl. Do štrajku sa nezapájajú základné školy Dudova 2, Nobelovo nám. 6 a ani žiadna z petržalských materských škôl. Zo škôl zapojených do štrajku sa bude v plnom rozsahu alebo v upravenom režime učiť na ZŠ Černyševského, ZŠ Prokofievova a ZŠ Turnianska, na ZŠ Gessayova a ZŠ Lachova bude vyučovanie zabezpečené len na prvom stupni a v Školskom klube detí. V bratislavskom Starom Meste sa do štrajku zapojí päť základných a šesť materských škôl. "Školy a škôlky sa zapájajú jednotlivo, v niektorých je upravený vyučovací proces, niektoré však zatvoria úplne," priblížila hovorkyňa Starého Mesta Nora Remiarová s tým, že podrobnejšie informácie sú na internetovej stránke Starého Mesta i na weboch jednotlivých škôl. V školách, kde funguje školský klub či školská jedáleň bude zabezpečený odborný pedagogický dozor, pre deti pripravia náhradné aktivity, budú pozerať filmy, hrať sa alebo pôjdu niekam von, doplnila Remiarová. V bratislavskom Novom Meste sa do štrajku zapojí 18 učiteľov zo ZŠ Riazanská i 22 učiteľov zo ZŠ Sibírska, obe školy budú pre štrajk zatvorené. K štrajkujúcim sa pridajú aj učitelia zo ZŠ Cádrova, ZŠ Jeséniová, ZŠ Odborárska a ZŠ Za kasárňou, v týchto školách budú fungovať zberné triedy. V Novom Meste sa do štrajku zapojí aj deväť učiteľov z MŠ Letná, škôlka ostane počas štrajku zatvorená. V mestskej časti Ružinov sa do štrajku zatiaľ zapájajú učitelia zo šiestich základných škôl, z toho päť nebude pre štrajk v prevádzke. Podľa hovorkyne Ružinova Marianny Šebovej by mali na ZŠ Ostredková aj napriek štrajku fungovať tri bilingválne anglické triedy. Do štrajku sa zapájajú aj učitelia z ružinovských škôlok, v pondelok preto nebude v prevádzke MŠ Západná, štrajkovať sa totiž chystajú všetci zamestnanci. "Keďže nejde o štrajk pod gesciou školských odborov, ale každý pedagogický zamestnanec sa na ňom zúčastňuje ako jednotlivec, nebudú realizované zo strany zriaďovateľa žiadne náhradné aktivity pre žiakov," doplnila Šebová. 


V bratislavskej Karlovej Vsi sa do učiteľského štrajku zapájajú zamestnanci zo základných škôl Karloveská, Majerníkova a zo Spojenej školy Tilgnerova. Ako priblížil Branislav Heldes z karloveského úradu, školy náhradný program pre žiakov nezabezpečujú. Mimo prevádzky bude počas štrajku aj škôlka na Majerníkovej ulici. V Dúbravke sa chystajú za lepšie podmienky v školstve štrajkom bojovať učitelia z troch základných škôl. Riaditeľské voľno na 25. a 26. januára dostali pre štrajk deti zo ZŠ Sokolíková, v tejto škole sa totiž podľa hovorkyne Dúbravky Lucie Marcinátovej rozhodlo štrajkovať najviac učiteľov, až 28. Štrajk obmedzí aj prevádzku na ZŠ Beňovského, v ktorej dostali v pondelok a utorok voľno žiaci 7. až 9. ročníka, deti z prvého stupňa a žiaci 5. a 6. ročníka budú musieť do školy prísť aj počas štrajku, učiť sa však budú len štyri hodiny - teda od 08:00 do 12:00. Školský klub na tejto škole bude otvorený od 07:00 do 15:00, v školskej jedálni budú prihláseným deťom vydávať obedy od 12:00 do 14:00 a štrajk neovplyvní ani naplánovaný lyžiarsky výcvik, dodala Marcinátová. Bez obmedzení bude fungovať ZŠ Pri kríži, kde sa do štrajku zapájajú len štyria učitelia. Dúbravských škôlok sa učiteľský štrajk veľmi nedotkne, zapojiť sa plánujú len dvaja učitelia z MŠ Ožvoldíkova, prevádzka škôlok preto obmedzená nebude. "Všetci štrajkujúci učitelia sa musia počas štrajku nahlásiť do svojej zdravotnej poisťovne ako samoplatcovia," upozorňuje Marcinátová. 


Štrajk sa dotkne aj škôl v malých mestských častiach. Vo Vrakuni sa do štrajku zapájajú učitelia zo ZŠ Rajčianska a ZŠ Železničná, v ktorých sa učiť nebude. Normálne vyučovanie bude na základnej škole na Žitavskej, učitelia sa totiž do štrajku nezapájajú. V Devínskej Novej Vsi sa do štrajku zapoja učitelia zo ZŠ Pavla Horova i ZŠ Ivana Bukovčana. Na ZŠ I. Bukovčana, kde sa do štrajku zapája 37 učiteľov, budú mať počas štrajku voľno deti z prvého stupňa, zavretý bude aj školský klub. Žiaci druhého stupňa sa budú učiť normálne. Zo ZŠ P. Horova sa chystá štrajkovať menej učiteľov, škola preto rozhodla, že upravia deviatakom rozvrh a neštrajkujúcimi učiteľmi vykryjú jednotlivé triedy. Niektoré ročníky však zrejme aj tu dostanú voľno. Jediná škola v Jarovciach, ktorá je spojená aj so škôlkou, sa rozhodla nechať starších žiakov doma a pre deti z 1. až 4. ročníkov zabezpečia v škole dozor, učiť sa však nebudú. "Požiadali sme rodičov detí z prvého stupňa, aby deti nechali doma, pokiaľ je to možné," priblížil starosta Jaroviec Pavel Škodler s tým, že škôlky by sa štrajk nemal dotknúť. Riaditeľské voľno dostanú počas štrajku aj deti zo školy na Tbiliskej ulici v Rači, doma zostanú aj deti zo škôlky Plicková. Ostatné račianske školy a škôlky budú fungovať normálne. Vo Vajnoroch sa učitelia štrajkovať nechystajú. Štrajk by nemal obmedziť ani prevádzku škôl v Lamači či Podunajských Biskupiciach.

 

BRATISLAVA: Niektoré zo ZŠ vo štvrtom okrese ostanú v pondelok zatvorené

 

Vo štrvtom bratislavskom okrese ostane zo základných škôl (ZŠ), ktorých zriaďovateľom sú mestské časti, zatvorených v dôsledku štrajku päť. Najviac je ich v Karlovej Vsi, kde zo štyroch škôl ostanú v pondelok (25.1.) zatvorené tri.

 

"Celkovo sa zo ZŠ Karloveská, Majerníkova a Spojenej školy Tilgnerova štrajku zúčastní 84 pedagogických a odborných zamestnancov," uviedol Branislav Heldes z Miestneho úradu Bratislava-Karlova Ves. "Do štrajku sa nezapojí ZŠ Veternicova," doplnil.

 

V Dúbravke sa zo štyroch základných škôl do celoslovenského štrajku Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) zapoja tri. V pondelok (25.1.) a utorok (26.1.) sa nebude vyučovať na ZŠ Sokolíkova, štrajkuje jej 28 zamestnancov. Na ZŠ Beňovského podporuje štrajk 15 zamestnancov. "Na 25. a 26. januára dala jej riaditeľka voľno pre 7. až 9. ročník, žiaci prvého stupňa i 5. a 6. ročníka budú mať vyučovanie podľa náhradného rozvrhu, v rozsahu štyroch vyučovacích hodín od ôsmej do dvanástej," uviedla Lucia Marcinátová, hovorkyňa mestskej časti Dúbravka. "Na ZŠ Pri kríži idú štrajkovať len štyria učitelia, škola tak funguje bez obmedzení," uviedla.

 

Do zmeneného režimu prechádzajú od pondelka základné školy v Devínskej Novej Vsi. Na ZŠ Pavla Horova bude vyučovanie zabezpečené podľa webovej stránky školy pre žiakov I. stupňa, vyučovanie pre žiakov II. stupňa je od pondelka do odvolania zrušené, s výnimkou deviatakov. Tí budú mať riadne vyučovanie v rozsahu päť vyučovacích hodín, ktoré budú venované príprave na Testovanie 9.

 

Na ZŠ Ivana Bukovčana je naopak zrušené vyučovanie pre deti na I. stupni, a to v dňoch od pondelka do stredy (25.-27.1.).

 

Do časovo neobmedzeného štrajku vstupujú aj zamestnanci ZŠ a mŠ Hargašova v Záhorskej Bystrici. Základná škola ostane zatvorená. "Škola sa otvorí iba na popoludňajšiu záujmovú činnosť, ktorú zabezpečujú organizácie, ktoré do štrajku nevstupujú," informuje škola na svojom webe.

 

Základná škola na Malokarpatskom námestí v Lamači bude otvorená. Do štrajku vstúpi päť učiteľov. "Vieme zabezpečiť upravený vzdelávací proces," uviedla pre TASR riaditeľka lamačskej ZŠ Alena Petáková.

 

Do štrajku, ktorým pohrozila od pondelka 25. januára Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU), sa doteraz prihlásilo vyše 11.000 učiteľov z celého Slovenska. Dnes o 16.30 h ich bolo 11.437 zo 707 škôl. Na Slovensku podľa údajov ministerstva školstva je 2935 materských škôl, 2113 základných škôl a 868 stredných škôl. Počet učiteľov je zhruba 89.000.

 

Učiteľského štrajku sa chystá zúčastniť necelá polovica škôl BSK

 

Z 58 škôl, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), sa do pondelkového (25.1.) ostrého štrajku podľa posledných informácií zapojí 26. Hovorkyňa BSK Lucia Forman upozornila, že situácia sa môže zmeniť.

 

Celkový počet pedagogických zamestnancov, ktorí sú rozhodnutí vstúpiť do štrajku, je 444. "Na piatich školách sa v pondelok 25. januára nebude vyučovať," uviedla Forman. Ide o školy v Bratislave - Školu pre mimoriadne nadané deti a gymnázium (ŠpMNDaG) na Teplickej ulici v Bratislave, Strednú odbornú školu (SOŠ) masmediálnych a informačných štúdií na Kadnárovej ulici, Strednú priemyselnú školu (SPŠ) elektrotechnickú Karola Adlera, Gymnázium Grösslingová a Športové gymnázium Ostredková. Ďalšie bratislavské Gymnázium Ivana Horvátha sa chystá ku štrajku pripojiť v stredu 27. januára. "Najväčší počet pedagógov, ktorí sa rozhodli vstúpiť do štrajku – 64, je na ŠpMNDaG," informovala hovorkyňa BSK

 

Bratislavský samosprávny kraj má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti aktuálne 58 stredných škôl a školských zariadení, z toho 36 stredných odborných škôl, dve jazykové školy, 14 gymnázií, dve konzervatóriá a tri spojené školy. Študuje na nich 18.151 žiakov a pracuje približne 2800 pedagogických a nepedagogických zamestnancov.

 

Do štrajku bolo o 14.28 h podľa údajov Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) zapojených 11.165 učiteľov zo 685 škôl. Na Slovensku podľa údajov ministerstva školstva je 2935 materských škôl, 2113 základných škôl a 868 stredných škôl. Pôsobí na nich takmer 90.000 učiteľov.

 

KOŠICE: Do štrajku sa zapojí osem košických základných škôl

 

Do štrajku učiteľov sa od pondelka budúceho týždňa zapojí niekoľko základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice. Ako uviedla hovorkyňa mesta Linda Šnajdárová, podľa posledných informácií sa do štrajku chce zapojiť osem škôl a vyše 150 učiteľov. 


Šnajdárová poskytla aktuálny stav podľa posledných informácií zo škôl: od 25. januára na ZŠ Krosnianska 2 sa zapojí 32 zo 46 učiteľov, na ZŠ Krosnianska 4 to bude 48 z 56, na ZŠ Postupimská 37 sa zapojí osem z 22, na ZŠ Abovská 36 to bude jeden z 24, na ZŠ Bruselská 17 sa zapoja dvaja zo 44, na ZŠ Hroncova 23 tiež len jeden z 24. Od 27. januára na ZŠ Maurerova 21 sa zapojí 24 z 26 učiteľov, na ZŠ Jenisejská 22 to bude 41 zo 49.


Ako uviedla Šnajdárová, odbor školstva košického magistrátu je v kontakte so všetkými zapojenými školami. Riaditelia škôl ako zamestnávatelia boli individuálne oboznámení so svojimi povinnosťami a odporúčaniami odboru školstva počas štrajku. Prevádzku sú povinní maximálne zabezpečiť v rámci možností školy.


V zriaďovateľskej pôsobnosti mesta je 34 základných škôl a jedna základná spojená s materskou školou. Jedna škola nie je plne organizovaná. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies