Ostrovné derby v Lens, Wales vyzve Anglicko

NETKY.SK • 15 Jún 2016, 12:09 • 2 min
Ostrovné derby v Lens, Wales vyzve Anglicko

LENS - Štvrtkový program futbalových ME 2016 otvorí stretnutie v základnej B-skupine medzi Anglickom a Walesom, ktoré sa odohrá na Stade Bollaert-Delelis vo francúzskom meste Lens.

slovakia

left justify in out

Angličania prišli v zápase s Ruskom o víťazstvo v nadstavenom čase a museli sa uspokojiť s remízou 1:1.

 

Reprezentantom Walesu sa vstup do turnaja vydaril lepšie, vo vzájomnom meraní síl so Slovenskom uspeli a po výhre 2:1 si pripísali tri body do tabuľky. Naposledy sa tieto dve krajiny stretli v kvalifikácii na ME 2008, vtedy Angličania triumfovali v obidvoch stretnutiach. Úvodný výkop zápasu je naplánovaný na 15.00 h.

Po inkasovanom góle na 1:1 v úvodnom zápase proti Rusku sa do popredia dostala otázka, či zaň môže neskúsenosť anglických futbalistov. Ako je známe, Angličania pricestovali na ME 2016 s mužstvom, ktoré má po Nemcoch (25,81 roka) vôbec najnižší vekový priemer spomedzi všetkých zúčastnených - 25,84 roka. Kľúčovú úlohu v strede poľa zohral v stretnutí s Ruskom 22-ročný Eric Dier. Ten na seba upozornil krásnym priamym kopom, ku ktorému pridal niekoľko dobrých defenzívnych zákrokov. Vo svojom stĺpčeku v denníku Daily Mail ho vychválil Jamie Redknapp, bývalý hráč Liverpoolu a anglický reprezentant: "Spôsob, akým hral a rozprával po zápase, ukazuje, že je to chytrý a vzdelaný chlapec, ktorý vyťažil maximum z pôsobenia v Portugalsku. Prídu aj náročnejšie úlohy, ale veľmi sa mi páčilo, ako hral s rozumom na oboch koncoch ihriska.“

Pred zápasom s Walesom sa vyjadril pre anglickú tlač aj sám Dier, ktorý očakáva vo štvrtok v Lens ozajstné derby. "Osobne si myslím, že to bude menej medzinárodný zápas, bude to viac anglický spôsob hry, keď vezmeme do úvahy hráčov, ktorí sa ho zúčastnia," povedal Dier pre Guardian. "Môže to byť trochu odlišný duel v porovnaní s ostatnými, ktoré ste mali možnosť vidieť na turnaji. Myslím si, že to zároveň môže byť dobré pre divákov." Anglické médiá venovali po úvodnom stretnutí proti Rusku veľkú pozornosť faktu, že rohové kopy reprezentácie "Albiónu" rozohrával jediný hrotový útočník na trávniku Harry Kane. Chýbal tak v dôležitých momentoch vo vymedzenom území, kde by jeho služby mužstvo potrebovalo viac. Kane je v tomto aspekte turnajovým unikátom, ako jediný hrotový útočník zahráva rohy.

Wales vo svojom prvom stretnutí na ME 2016 uspel, keď zdolal Slovensko 2:1. Z priameho kopu sa presadila hviezda Realu Madrid Gareth Bale a víťazný gól strelil hráč, ktorý sa trávnik dostal až v druhom polčase - Hal Robson-Kanu. "V prvom zápase sme hrali dobre, ale sme tu všetci profesionáli. Takže aj keď sme hrdí na náš výkon, nesmieme teraz zaspať na vavrínoch. Budeme sa snažiť budovať na tom, čo sa nám podarilo a pokúsime sa uhrať v stretnutí s Anglickom pozitívny výsledok," skonštatoval Robson-Kanu. Wales zožal chválu za realizáciu herného systému 3-4-2-1, pri ktorom sa krajní hráči zodpovedne vracali dozadu a obranná línia sústavne pozostávala z piatich hráčov. Najväčšiu slobodu na ihrisku mala dvojica Aaron Ramsey a Gareth Bale, ktorá mala prsty v obidvoch strelených góloch.

Po víťazstve nad Slovenskom vládne medzi fanúšikmi z Walesu futbalová eufória, ktorú sa však na tlačovej konferencii snažil krotiť reprezentačný tréner Chris Coleman: "Vstupujeme do stretnutia ako outsider, od Anglicka sa očakáva víťazstvo. Sme si vedomí našej identity. Musíme však teraz zostať sústredení na to, čo robíme a nepozerať sa na nášho súpera. Snažíme sa, aby krajina bola na nás hrdá. Anglicko je ďalší tím a ďalšia výzva. Neprišli sme sem, aby sme mali z niekoho strach." Pred Walesanmi teraz stojí náročná úloha, naposledy totiž svojho rivala zdolali ešte v máji 1984. Lídrom nebude nikto iný ako Gareth Bale, vďaka ktorému je reprezentačný výber Walesu často označovaný za mužstvo jedného futbalistu.

"Ľudia si môžu vravieť čo chcú, každý má právo na svoj názor. Ja nenesiem nádeje na svojich ramenách. Tak ako sme to ukázali proti Slovensku, celé je to o tímovej práci. Ak toho budem musieť viac nabehať, veľmi rád to spravím," cituje Garetha Bala webová stránka Európskej futbalovej únie (UEFA). "Angličania majú svoje silné stránky, je to veľmi dobrý tím. Vieme však, že majú aj svoje slabiny. Bude to derby v dobrej atmosfére. Sme pripravení a chceme si to užiť," dodal Bale.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona