Ostrov Zakynthos zasiahlo silné zemetrasenie: Otrasy dosahovali takýto stupeň!

NETKY.SK • 26 Október 2018, 06:25 • 2 min
Ostrov Zakynthos zasiahlo silné zemetrasenie: Otrasy dosahovali takýto stupeň!

ATÉNY - Grécky ostrov Zakynthos v Iónskom mori zasiahlo v piatok skoro ráno silné zemetrasenie.

slovakia

left justify in out

Podľa Geologickej služby Spojených štátov (USGS) otrasy udreli krátko pred 2:00 miestneho času (1:00 stredoeurópskeho letného času), mali magnitúdu 6,8 a vychádzali z hĺbky 14 kilometrov, pričom epicentrum sa nachádzalo 33 kilometrov juhozápadne od obce Mouzaki na juhu ostrova. Grécki seizmológovia zase tvrdia, že zemetrasenie malo magnitúdu 6,4 a vychádzalo z hĺbky päť kilometrov.

Spomínané zemetrasenie sprevádzali ďalšie otrasy, ktoré udreli pred ním aj po ňom. Záchvevy zeme bolo cítiť v celom západnom Grécku. Značne ho ucítili aj v Aténach vzdialených 280 kilometrov od Zakynthosu.

 

img

Zdroj: SITA

Úrady zatiaľ v súvislosti so zemetrasením nehlásia žiadne vážne škody či zranenia. V dôsledku otrasov sa poškodil hlavný prístav na ostrove, ale podľa hovorcu agentúry pre civilnú ochranu Spyrosa Georgioua je stále funkčný. Z mesta Zakynthos hlásia výpadok elektriny.

 

img

Zdroj: SITA

 

Grécki hasiči tvrdia, že z inej časti ostrova dostali hlásenia o padajúcich skalách a v meste Pyrgos na pevnine sa zrútila časť kostola. Zopár ľudí utrpelo menšie zranenia. Georgiou uviedol, že vydali predbežné varovanie pred cunami, ale žiadne do dvoch hodín po zemetrasení nevznikli.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona