Ostrov s odpadkami 14-krát väčší ako Slovensko sa blíži k Amerike

NETKY.SK • 6 November 2013, 10:32 • 2 min
Ostrov s odpadkami 14-krát väčší ako Slovensko sa blíži k Amerike

LOS ANGELES – Domy, lode, autá, elektrické spotrebiče a ďalšie iné veci, ktoré v roku 2011 vniesla do mora vlna tsunami, ktorá spustošila Japonsko, sa blíži k západnému pobrežiu USA.

slovakia

left justify in out

Zmes odpadkov, ktorá pláva v Tichom oceáne je približne veľká ako americký štát Texas, ktorého rozloha ja 696-tisíc kilometrov štvorcových, čo je 14-krát viac ako rozloha Slovenska. Ostrov odpadkov už dostal aj prezývku – toxické monštrum.

Podľa poslednej správy amerického Národného úradu pre oceán a atmosféru (NOAA) sa ostrov odpadkov nachádza asi 2700 kilometrov od amerického pobrežia medzi Havajom a Kaliforniou. Tento ostrov však nie je jediným v Tichom oceáne. Podľa webu independent.co.uk sa v oceáne nachádza ďalších niekoľko miliónov ton odpadkov.

Predpokladá sa, že do Tichého oceánu sa po ničivom tsunami v Japonsku dostalo asi päť miliónov ton odpadu. Katastrofálne dôsledky môžu nastať, keby sa všetok tento odpad spojil, pretože by bol pravdepodobne väčší ako celé Spojené štáty americké. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies