Ostrov Eubója, odkiaľ sa vrátili slovenskí hasiči, je opäť v plameňoch

NETKY.SK • 23 August 2021, 13:17 • 2 min
Ostrov Eubója, odkiaľ sa vrátili slovenskí hasiči, je opäť v plameňoch

ATÉNY - Desiatky požiarnikov za podpory hasičských lietadiel bojovali s lesným požiarom, ktorý v pondelok skoro ráno vypukol v južnej časti gréckeho ostrova Eubója (Evvia) severovýchode od metropoly Atény.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra AFP. K požiaru došlo menej než dva týždne po tom, čo oheň zničil severnú časť tohto ostrova, ktorý je obľúbenou dovolenkovou destináciou.

 

Najnovší požiar vypukol blízko dediny Fygia, kde museli evakuovať dve obývané štvrte. Oheň sa blížil k turistami obľúbenej dedine Marmari na juhozápadnom pobreží ostrova, kde miestne úrady pripravovali lode na prípadnú evakuáciu ľudí, informovala aténska tlačová agentúra ANA.

 

Prečítajte si tiež: Slovenskí hasiči dostali pod kontrolu niekoľko požiarov v Grécku

 

K šíreniu plameňov prispiel silný vietor. S ohňom bojovalo 46 hasičov za podpory 20 hasičských vozidiel, 3 lietadiel a 2 vrtuľníkov.

 

Grécky úrad pre civilnú ochranu v nedeľu varoval pred "veľmi vysokým rizikom" požiarov, ktoré v priebehu pondelka môžu zasiahnuť viaceré miesta v krajine.

 

Lesné požiare v uplynulých týždňoch ničili ostrovy Eubója a Rodos, lesy severne a severovýchodne od metropoly Atény a časti Peloponézskeho polostrova. Požiare si vyžiadali najmenej tri obete.

 

Grécka vláda pripísala katastrofu najhoršej vlne horúčav v krajine za uplynulých niekoľko desaťročí. Klimatickí experti varujú, že extrémne počasie a požiare sa budú vyskytovať častejšie v dôsledku globálneho otepľovania.

 

Mohlo by vás zaujímať: Atény sú v obkľúčení plameňov už tretí deň. Hasičom dochádzajú sily!

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies