Ostrov Chaj-nan ukončí v roku 2030 predaj automobilov na fosílne palivá

NETKY.SK • 6 Marec 2019, 16:00 • 2 min
Ostrov Chaj-nan ukončí v roku 2030 predaj automobilov na fosílne palivá

PEKING - Čínsky ostrov Chaj-nan, na juhu krajiny, ukončí v roku 2030 predaj automobilov, ktoré používajú fosílne palivá. Oznámili to predstavitelia rovnomennej provincie, ktorá tak ako prvá oznámila cieľový dátum pre prechod na ekologickejšie vozidlá.

slovakia

left justify in out

Peking zverejnil v roku 2017 plány na postupné vyraďovanie benzínových a naftových áut v celej krajine. Ale nestanovil žiadny konkrétny termín. Cieľom je zredukovať znečistenie ovzdušia a znížiť závislosť krajiny od dovozu ropy.

 

Vláda v najmenšej čínskej provincii tento týždeň ako prvá oznámila, že počnúc rokom 2030 bude na ostrove Chaj-nan zakázaný predaj vozidiel s fosílnymi palivami. Ostrov sa stane "ekologickou testovacou zónou".

 

Ostrov Chaj-nan, ktorý je známy ako čínsky Havaj, vďaka svojim letoviskám a tropickým plážam, sa má tiež stať najväčšou zónou voľného obchodu v krajine.

 

Vedenie provincie dúfa, že poslúži aj ako skúšobná oblasť pre niektoré z ambicióznych plánov Pekingu, ako je podpora špičkových technológií, a vďaka čistému ovzdušiu priláka viac zahraničných, "dolárových" turistov.

Čína sa drží na čele "elektromobilovej revolúcie".

 

img

 

Na ich výrobe sa podieľajú stovky domácich firiem a vláda štedrými dotáciami podporuje spotrebiteľov, aby kupovali tzv. nové energetické vozidlá (NEW), ktoré zahŕňajú elektromobily aj hybridné vozidlá.

 

Chaj-nan začne svoju politiku nahradením starých vládnych áut, ktoré doslúžia, a tiež autobusov a taxíkov novými energetickými vozidlami. To sa potom rozšíri na turistické autobusy, autá na prenájom a ľahké nákladné autá.

 

Provinčná vláda uviedla, že zákaz súkromných vozidiel na fosílne palivá zabezpečí, aby spotrebitelia nahradili do roku 2030 súčasné autá ekologickejšími modelmi. Pripravila aj plány na vybudovanie siete nabíjacích staníc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona