Ostreľovanie v Donbase neutícha, Rusko vyslalo humanitárny konvoj

NETKY.SK • 20 Február 2015, 11:50 • 2 min
Ostreľovanie v Donbase neutícha, Rusko vyslalo humanitárny konvoj

KYJEV - Proruskí separatisti a vládni vojaci sa dnes opäť navzájom obvinili z porušenia dohody o prímerí, ktorú podpísali pred týždňom v bieloruskom Minsku a ktorá nadobudla platnosť 15. februára o polnoci.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Velenie vládnej protiteroristickej operácie (ATO) dnes v Kyjeve informovalo, že za posledných 24 hodín protivník ostreľoval jej pozície 49-krát.

 

Proruské sily použili raketomety, mínomety a delá. Terčom ostreľovania bolo niekoľko obcí v Doneckej oblasti, ako aj okolie Donecka, spresnila agentúra Ukrinform. Podľa velenia ATO streľbu zaznamenali aj v oblasti smerom na prístavné mesto Mariupol. Medzičasom však agentúra RIA Novosti citovala zástupcu veliteľa síl samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Eduarda Basurina, ktorý poprel, že by povstalci pripravovali útok na strategicky významný prístav. Uviedol, že povstalci sa "nedali vyprovokovať a neviedli žiadne útočné operácie."

 

DĽR dnes vyhlásila, že vládne sily za posledných 24 hodín narušili najmenej osemkrát prímerie, ktoré na východe platí od polnoci minulej nedele, pričom ostreľovali aj mesto Doneck. Agentúra UNIAN s odvolaním sa na televíziu Espresso TV citovala pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorí v posledných týždňoch vo viacerých zónach bojov na východe Ukrajiny zaznamenali pohyb neoznačených vojenských kolón.

 

 

Šéf misie OBSE Michael Bociurkiw uviedol, že mnohé z konvojov smerovali do Donecka. Niektoré prepravovali ťažkú techniku, napríklad raketomety, či húfnice. Dodal však, že OBSE nemá dôkazy o tom, že by tieto konvoje prešli na ukrajinské územie z Ruska. UNIAN v tejto súvislosti pripomenula, že pozorovatelia OBSE sa do prihraničných oblastí ani nemôžu vydať, pretože nedostali záruky pre svoj bezpečný pohyb.

 

Michael Bociurkiw v interview pripomenul, že pozorovatelia zaznamenali dramatický nárast vojenskej aktivity práve krátko pred tým, ako začalo platiť prímerie. Za mimoriadne znepokojujúce označil fakt, že prestrelky sa odohrávali čoraz hlbšie v tyle, takže nimi bolo ohrozené civilné obyvateľstvo.

 

Agentúra TASS dnes informovala, že smerom na Donbas sa dnes z Rostova na Done vydal ďalší konvoj s humanitárnou pomocou, ktorý je tentoraz určený najmä pre obyvateľstvo mesta Debaľceve, kde sa v uplynulých dňoch odohrávali boje. Podľa vedúceho regionálneho centra ruského ministerstva pre mimoriadne situácie Olega Voronova sa konvoj po prekročení štátnej hranice rozdelí: polovica kamiónov odvezie humanitárnu pomoc do Luhanskej a druhá polovica do Doneckej oblasti.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies