Ostreľovanie Mariupoľa si vyžiadalo desať mŕtvych

NETKY.SK • 24 Január 2015, 11:30 • 2 min
Ostreľovanie Mariupoľa si vyžiadalo desať mŕtvych

KYJEV - Najmenej desať ľudí vrátane detí prišlo v sobotu o život pri ostreľovaní východukrajinského prístavu Mariupoľ. Informoval o tom šéf tamojšej polície Vjačeslav Abroskin.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Paľbu na obytné štvrte mesta majú podľa neho na svedomí proruskí separatisti. Miestne úrady uviedli políciu do pohotovosti a na miesto streľby už vyslali vyšetrovací tím. Agentúra AP uvádza, že na trhovisko obklopené bytovkami dopadli strely dlhého doletu typu Grad. Mariupoľ, ktorý má asi 500 000 obyvateľov, leží pri Azovskom more medzi Ruskom a Krymom. Povstalecké pozície sa nachádzajú asi desať kilometrov východne od prístavu. Obsadenie mesta by otvorilo cestu medzi Ruskom a anektovaných Krymom.

 

Povstalci v piatok oznámili, že budú pokračovať v ofenzíve s cieľom získať viac územia na východe Ukrajiny a s vládou už nebudú rokovať o ďalšom prímerí. Ako povedal líder samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexander Zacharčenko. Povstalci podľa neho postupujú v piatich smeroch a zatláčajú vládne jednotky až k hraniciam Doneckej oblasti. „Pokusy o uzavretie prímeria už nebudeme zvažovať,“ povedal Zacharčenko s tým, že povstalci chcú dobyť celý Donbaský región. Vyhlásenie môže zmariť nádeje na dosiahnutie mierovej dohody, o ktorej jednajú predstavitelia Ukrajiny, Ruska, Nemecka a Francúzska. K vyhláseniu došlo len deň po dosiahnutí pokroku v týchto rokovaniach, keď obe strany súhlasili so stiahnutím ťažkých zbraní z demarkačnej línie dohodnutej v septembri v Minsku. 

 

 

Boje na východe Ukrajiny sa zintenzívnili pred asi deviatimi dňami a za tú dobu si vyžiadali viac než 262 mŕtvych. Najtvrdšie strety prebiehali na doneckom letisku, z ktorého sa ukrajinská armáda vo štvrtok po niekoľkých mesiacoch musela stiahnuť. Konflikt na východe Ukrajiny si od apríla minulého roku vyžiadal už vyše 5000 obetí na životoch.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona