Ostojič: Zákaz vstupu do Chorvátska platí iba pre srbské autá, nie Srbov

NETKY.SK • 24 September 2015, 14:02 • 2 min
Ostojič: Zákaz vstupu do Chorvátska platí iba pre srbské autá, nie Srbov

TOVARNIK/BELEHRAD - Chorvátsky minister vnútra Ranko Ostojič dnes spresnil, že zákaz vjazdu prijatý v noci nadnes Záhrebom voči Belehradu platí iba pre vozidlá zaregistrované v Srbsku, nie však pre srbských občanov.

slovakia

left justify in out

"Toto je odpoveď na diskrimináciu, ktorú Srbsko zaviedlo voči chorvátskym nákladným automobilom," povedal Ostojič podľa chorvátskych médií v obci Opatovac ležiacej na východe krajiny.

 

"Pokým neotvoria Horgoš (srbsko-maďarský hraničný priechod), nevpustíme žiadne vozidlo so srbskou poznávacou značkou. Ľudia sem môžu pricestovať, to je bez debaty," uviedol.

 

Chorvátske ministerstvo vnútra v noci nadnes oznámilo, že do krajiny nepustí srbských občanov ani autá so srbskou poznávacou značkou. Ako dôvod uviedlo "technické problémy". Predpoludním zverejnil rezort vnútra pozmenenú informáciu s tým, že "po vyriešení problémov s informačným systémom" môžu do Chorvátska opäť vstupovať srbskí občania, nie však v srbských autách.

 

Týmto opatrením odpovedalo Chorvátsko na krok Srbska, ktoré okolo polnoci uzatvorilo hraničné priechody pre chorvátske nákladné autá a v Chorvátsku vyrobený tovar. "Toto nie je tichá vojna, iba odpoveď na ich opatrenia," argumentoval Ostojič.

 

Dnes ráno napočítali v Chorvátsku už celkovo 48.000 migrantov, doplnil Ostojič. Záhreb chce podľa APA blokádou hraničných priechodov prinútiť Belehrad, aby migrantov smeroval aj do Maďarska.

 

Ostojič trval na tom, že nie je možné, aby do Srbska prichádzali tisíce migrantov a na hraniciach nebol jediný srbský policajt.

 

"Padajú utečenci z neba? Nie - prichádzajú z Grécka cez Macedónsko a Srbsko, ale nikto to údajne nevidí. Nie som si celkom istý, či sa dá týchto 50.000 ľudí, ktorí prišli za posledných osem dní do Chorvátska, tak ľahko prehliadnuť," uzavrel Ostojič.

 

Srbské ministerstvo zahraničných vecí prirovnalo dnes obmedzenia Záhrebu na hraniciach k rasistickým zákonom zavedeným počas druhej svetovej vojny za chorvátskeho fašistického režimu. "Svojím diskriminačným charakterom môžu byť prirovnané iba ku opatrenia prijatým v minulosti počas fašistického Nezávislého štátu Chorvátsko," napísal rezort srbskej diplomacie, ktorý citovala agentúra Reuters.

 

Srbsko-chorvátskym hraničným sporom sa už zaoberá aj Európska komisia. Jej hovorca dnes povedal, že predseda EK Jean-Claude Juncker poveril šéfku európskej diplomacie Federicu Mogheriniovú a komisára pre rozšírenie Johannesa Hahna, aby sa v tejto veci skontaktovali s predstaviteľmi oboch krajín.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona