Osteoporózou trpí na Slovensku asi 400-tisíc ľudí, príznaky nemá výrazné

NETKY.SK • 20 Október 2015, 11:58 • 2 min
Osteoporózou trpí na Slovensku asi 400-tisíc ľudí, príznaky nemá výrazné

BRATISLAVA – Kosti rednú na Slovensku podľa odhadov asi 400.000 Slovákom. Ide prevažne o starších ľudí. Ochorenie je známe aj pod prívlastkom "tichý zlodej kostí", pretože u väčšiny pacientov sa vyskytuje bez symptómov. Upozorňujú na to lekári pri príležitosti dnešného Svetového dňa osteoporózy.

slovakia

left justify in out

"Hustota a kvalita kostí sa postupne znižuje, čím je vyššie riziko zlomenín najmä v oblasti chrbtice, zápästia a stehennej kosti," povedala Elena Ďurišová, členka Spoločnosti pre osteoporózu a metabolické ochorenie kostí. Choroba prepukne podľa jej slov nečakane, často prvým viditeľným prejavom je až osteoporotická zlomenina, ktorá sa objaví aj po pôsobení nepatrného tlaku. To je však už najzávažnejším príznakom osteoporózy.

 

Odborníci hovoria o potrebe včasného záchytu ochorenia. Napriek pomerne jednoduchému odhaleniu je však poddiagnostikované. Lekára by mal preventívne navštíviť každý, kto má viacero rizikových faktorov a najmä ľudia nad 60 rokov.

 

Medzi rizikové faktory patrí predovšetkým vek, pohlavie, rodinná anamnéza osteoporózy, predchádzajúca zlomenina, predčasná menopauza, liečba liekmi, ktoré negatívne ovplyvňujú kosť, ochorenia ako reumatoidná artritída, chronické ochorenie pečene a tráviaceho traktu, ochorenia prištítnych žliaz či nedostatočná tvorba pohlavných hormónov u mužov.

 

Osteoporóza sa dá diagnostikovať denzitometrickým vyšetrením. Lekári vďaka nemu dokážu zhodnotiť zdravie kostí a odhaliť problémy ešte skôr, ako sa prejavia. Cieľom liečby je najmä zabrániť vzniku zlomenín, ako aj zachovať množstvo a kvalitu kostnej hmoty.

 

Riziko osteoporózy znižuje podľa Ďurišovej vápnik, vitamín D a pohyb. Vylúčiť treba cigarety, alkohol a nezdravé jedlá. Na vápnik a vitamín D je bohaté napríklad mlieko, pohyb by si mal človek dopriať aspoň hodinu denne.

 

Pri medikamentóznej liečbe je veľmi dôležité, že je to dlhodobé niekoľkoročné užívanie liekov. Na trhu je množstvo prípravkov, ide o tri skupiny liekov. Tie buď ovplyvňujú resorpciu kostí - zastavujú ich odbúravanie, pomáhajú budovať kostnú hmotu, alebo kombinovaný prípravok, ktorý ovplyvňuje resorpciu aj formáciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies