Osteoporóze možno predchádzať pohybom, vylúčiť treba cigarety i alkohol

NETKY.SK • 13 Júl 2016, 09:09 • 2 min
Osteoporóze možno predchádzať pohybom, vylúčiť treba cigarety i alkohol

BRATISLAVA – Riziko osteoporózy znižuje pohyb, príjem vápnika a vitamín D. Vylúčiť treba cigarety, alkohol a nezdravé jedlá.

slovakia

left justify in out

"Telesná záťaž je najvhodnejším podnetom k činnosti buniek tvoriacich kosť," povedala Elena Ďurišová, členka Spoločnosti pre osteoporózu a metabolické ochorenia kostí.

 

Pohybu by sa podľa lekárov nemali vzdať ani pacienti s týmto ochorením. Sú pre nich vhodné ľahké športy ako nenáročná turistika, bicyklovanie na ceste či chôdza po schodov. Cvičiť by mali pravidelne aspoň pol hodinu tri až päť dní v týždni. Stupeň ochorenia by sa bez pohybu prehlboval.

 

Pre zdravie kostí je podľa Ďurišovej dôležitý aj príjem vápnika i vitamín D. Najviac vápnika je v mlieku, syroch a jogurtoch. Obsahuje ho i kel, brokolica či marhule. Vitamín D možno získať z mastnejších rýb či vaječného žĺtka.

Osteoporóza, teda rednutie kostí, patrí k závažným pohybovým ochoreniam. Zo začiatku nespôsobuje žiadne citeľné ťažkosti, avšak s jej rozvojom cítiť bolesti chrbta, končatín, kŕče chrbtového svalstva, zhrbenie hrudnej časti chrbtice, stratu telesnej výšky alebo zlomeniny už pri malom tlaku. Podľa odhadov na ňu trpí na Slovensku asi 400.000 ľudí.

 

Ochorenie má prívlastok "tichý zlodej kostí". Prepukne totiž nečakane, často prvým viditeľným prejavom je až osteoporotická zlomenina, ktorá sa objaví aj po pôsobení nepatrného tlaku. To je však už najzávažnejší príznak osteoporózy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies