Osteoporóza je poddiagnostikovaná, tvrdia odborníci

NETKY.SK • 13 Október 2015, 15:53 • 2 min
Osteoporóza je poddiagnostikovaná, tvrdia odborníci

BRATISLAVA - Osteoporóza je civilizačné ochorenie, ktoré je poddiagnostikované a podliečené.

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásili slovenskí odborníci. Ako uviedli, osteoporóze, ktorá sa prejavuje nízkou hustotou kostného tkaniva, čelia predovšetkým ženy, pričom podľa odhadov ňou v Európe trpí asi 30 percent zo všetkých postmenopauzálnych žien. Osteoporóza je podľa odborníkov liečiteľné ochorenie, no väčšina pacientov sa začne liečiť až po utrpení zlomeniny.


"Ročne naši pacienti utrpia okolo 39-tisíc zlomenín základnej lokality, teda krčku stehennej kosti, chrbtice a predlaktia," upozornil predseda Spoločnosti pre osteoporózu a metabolické ochorenia kostí SLS (SOMOK) Juraj Payer. "Tie zlomeniny by nemali taký medicínsky dopad, ak by neviedli ku ďalším konzekvenciám vyplývajúcim z imobilizácie ako zápaly, preležaniny či dokonca k úmrtiam," dodal. Odborník na besede tiež uviedol, že drvivá väčšina nákladov súvisiacich s osteoporózou sa používa na riešenie dôsledkov zlomenín, zatiaľ čo na prevenciu ide malé percento prostriedkov. "To je veľkým problémom nielen Slovenska ale aj Európy a celého sveta," vyjadril sa.


Podľa odborníka je pritom situácia s dostupnosťou vyšetrení a terapie na Slovensku na nadštandardnej úrovni v rámci Európy. "Máme dostatok prístrojov, ktorými meriame hustotu kostného tkaniva, čakacie doby sú takisto prijateľné, pacienti majú vyšetrenie plne hradené poisťovňou, takže je to pre našich pacientov výhodné. Napriek tomu diagnostika nie je stále adekvátna, a tých pacientov, ktorí potrebujú toto vyšetrenie, nie je dostatok na tom vyšetrení," vyhlásil.


Ako priblížil podpredseda SOMOK-u Zdenko Killinger, vyšetrenie, na ktorom sa meria hustota kostného tkaniva, je jednoduché, neinvazívne a trvá približne desať minút. "Úskalím je ale to, že osteoporóza spravidla, kým sa niečo nezlomí, nerobí žiadne ťažkosti a ani pacient ani doktor na ňu nemyslí," upozornil.


Odborníci sa tiež zhodli, že osteoporóza závisí od neovplyvniteľných a ovplyvniteľných rizikových faktorov. Kým k prvým menovaným patria genetická predispozícia, vek a u žien predovšetkým menopauza, druhá skupina spočíva v životnom štýle. Podpredsedníčka SOMOK-u Soňa Tomková zároveň uviedla, že venovať sa prevencii pred osteoporózou nestačí len vo vyššom veku ale počas celého života. Dôležitá je pritom správna výživa bohatá na vápnik, bielkoviny, vitamín D a ďalšie podporné látky ako napríklad magnézium. Naopak sa treba vyhýbať alkoholu, fajčeniu, nadmernej hmotnosti a tiež treba mať dostatok pohybu.


S cieľom priblížiť problematiku osteoporózy sa Spoločnosť pre osteoporózu a metabolické ochorenia kostí SLS pripojila k medzinárodnej kampani pre boj s týmto ochorením. Z tohto dôvodu vyzvala všetky osteologické ambulancie, aby 20. októbra, na ktorý pripadá Svetový deň osteoporózy, zorganizovali deň otvorených dverí a ponúkli záujemcom a záujemkyniam vyšetrenia i informácie o chorobe. Ako tiež uviedli predstavitelia SOMOK-u, témou tohtoročného Svetového dňa osteoporózy je Ponúknite pevnosť svojim kostiam.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies