Ostatky svätého Mikuláša prevážajú z Talianska do Ruska

NETKY.SK • 21 Máj 2017, 18:12 • 2 min
Ostatky svätého Mikuláša prevážajú z Talianska do Ruska

MOSKVA - Relikvie svätého Mikuláša, jedného z najuctievanejších svätcov v ruskej pravoslávnej cirkvi, už prevážajú z kostola v talianskom meste Bari, kde spočívali vyše 900 rokov, do Moskvy.

slovakia

left justify in out

Relikvie budú vystavené v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa do polovice júna, potom ich premiestnia do Petrohradu a nakoniec sa 12. júla vrátia do talianskeho Bari, informovala dnes tlačová agentúra AP. V oboch ruských mestách očakáva cirkev davy pravoslávnych veriacich, ktorí si prídu relikvie pozrieť.

 

Dohodu o zaslaní ostatkov do Ruska uzavreli na vlaňajšom stretnutí na Kube pápež František a najvyšší predstaviteľ ruskej pravoslávnej cirkvi patriarcha Kirill I. Bolo to vôbec prvé stretnutie najvyšších predstaviteľov týchto dvoch cirkví - ruskej pravoslávnej a rímskokatolíckej.

 

Mikuláš (narodil sa 15. marca 270 a zomrel 6. decembra 345/352) bol biskupom z Myry, vtedajšieho gréckeho mesta, ktoré je dnes v Turecku a nazýva sa Demre. Väčšina ostatkov (relikvií) svätého Mikuláša, ktorý sa stal inšpiráciou pre postavu Santa Clausa, bola prevezená do Bari v roku 1087.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies