Osrblie si trúfa, naštartuje ho Svetová zimná univerziáda

NETKY.SK • 10 September 2014, 17:08 • 2 min
Osrblie si trúfa, naštartuje ho Svetová zimná univerziáda

BANSKÁ BYSTRICA - Národné biatlonové centrum v Osrblí vstúpilo do záverečnej etapy dostavby. Multifunkčnú budovu pomôžu dotvoriť dve dotácie od štátu, prvých 120-tisíc sa investuje do vnútorných priestorov, ďalšia suma v rovnakej výške už skultúrni vonkajšiu fasádu.

slovakia

left justify in out

Osrblie by sa tak za svoju podobu nemalo hanbiť ani pred účastníkmi Svetovej zimnej univerziády, ktorí na Horehronie zavítajú na konci januára.  
     

Španielska Granada si ukrojila veľký krajec chleba, keď si v role organizátora trúfala na všetky športy v rámci budúcoročnej SZU. Pomocnú ruku jej podalo Slovensko a s biatlonom Osrblie. "Potešilo nás, že prvou voľbou na lokalitu biatlonu Svetovej zimnej univerziády bolo Osrblie," povedal Ivor Lehoťan, uplynulý víkend na kongrese IBU opätovne zvolený viceprezident. "Aj vďaka univerzáde uzavrieme ďalší cyklus rozostavanosti v Národnom biatlonovom centre, čiže pomôžeme si s dokončením multifunkčnej budovy."
     

Osrblie sa nadchádzajúce roky musí pousilovať, aby sa vrátilo do spoločnosti renomovaných biatlonových centier. Zdržali ho rôzne prekážky, najmä od roku 2008 trvajúca stavba multifunkčného centra s rôznymi termínmi dokončenia (2009, 2012) a poznačená v roku 2011 korupčnou aférou. Osrblie ako rovný s rovným môže do konkurenčného prostredia vstúpiť len s A-licenciou, a práve týmto smerom zameralo svoju snahu. "Najväčší problém bude infraštruktúra regiónu, hlavne dopravná," zvažuje Ivor Lehoťan. "V hotelových kapacitách a v samotnom areáli by sme mali náročné kritéria splniť. Po skončení zimy sa zamyslíme nad všetkými podmienkami na udelenie A-licencie, už aj preto, že B-licencia nám vyprší pred zimou 2018 a my sa o áčkovú chystáme zabojovať."
     

Na minulotýždňovom kongrese IBU v rakúskom Sankt Wolfgangu zaujala Ivora Lehoťana najviac dusná predvolebná atmosféra. "Pociťoval som akúsi nervozitu. Nechápal som úplne snahu o zmenu, pretože biatlonu sa darí, je na výslní, zo 17 miliónov eur sme zdvihli ročný rozpočet na 25. Všetky národné zväzy tak dostanú viac, športovci taktiež, aj organizačné výbory podujatí. Nakoniec prevážil zdravý rozum 50 delegátov a zvolili znovu Andersa Besseberga."
     

Na kongrese odhlasovali delegáti viacero noviniek, trebárs juniorský Svetový pohár od sezóny 2015/2016, alebo štruktúru ME, už nie obmedzenú vekom 26 rokov. Kongres IBU bol aj oslavou prosperity. "Podarili sa nám maximálne možné čísla," bilancuje Ivor Lehoťan. "Miliarda divákov televíznych divákov za jednu sezónu je číslo, ktoré by nám mohli závidieť viaceré medzinárodné federácie. Uzavreli sme nový kontrakt s navýšením sumy o 60 percent s európskou vysielacou spoločnosťou, lepšie sme zobchodovali marketingové práva vďaka spoločnosti, s ktorou spolupracujeme."
     

IBU nestagnuje a ako povedal Ivor Lehoťan, neustále prichádza s niečím novým. "Snažíme sa zachovať rovnováhu  medzi tradíciou a novinkami. Nová disciplína, dvojčlenné miešané štafety s premiérou na Svetovom pohári nadchádzajúcu zimu v Novom Měste na Morave, je veľmi dynamická a ešte viac priblíži biatlon širokých masám. Na jednej strane si udržiavame to pozitívne z minulosti, napríklad klasický vytrvalostný biatlon, no nebojíme sa noviniek, moderných, dynamických pre televíziu, ľahko pochopiteľných pre divákov."
     

Prezident SZB Ján Hyža sa o rozlet Osrblia neobáva. "Musíme to skúsiť s A-licenciou, už sme veľa do areálu investovali a ja dúfam, že o Svetový pohár roku 2020 sa už budeme uchádzať. Trúfať si môžeme na všetko, okrem majstrovstiev sveta, pretože to je už iná úroveň. S dobudovaním Osrblia nám odpadne ťažké bremeno a nastane veľká úľava."
     

Prvá skúška dobudovaného areálu bude pozoruhodná, s organizovaním pretekov Svetovej zimnej univerziády. Ján Hyža: "Niečo už máme za sebou, opäť sa zídu osvedčení ľudia v organizačnom výbore z ME, rozsahom porovnateľných s univerziádou. Na dokončenie vonkajšieho vzhľadu sme dostali od ministerstva školstva 120-tisíc eur a nebudeme sa za čo hanbiť. V infraštruktúre bude prvoradná činnosť organizačného výboru univerziády, ktorý si zabezpečí ubytovanie, logistiku, dopravu. Fungovať bude preprava z miesta prechodného bydliska, najmä z Táľov. Všetko sme už prekonzultovali a v podstate aj zabezpečili."
     

Kongres IBU bol v mnohom poučný aj pre Jána Hyžu. "Asi najviac na mňa zapôsobil samotný vývin v biatlone a fakt, kde sme boli v roku 1997, keď sme organizovali majstrovstvá sveta v Osrblí a kde sa nachádza biatlonový svet teraz, je to neporovnateľné, s obrovským posunom vpred. Zaujali ma dodatočné investície, napríklad vo švédskom Östersunde, kde sa uskutočnil šampionát v roku 2008. Teraz získal právo na usporiadanie ďalšieho v roku 2019 a po 11 rokov vloží do nového štadióna ďalších 20 miliónov eur. O takomto niečom sa nám môže len snívať, svedčí to aj o tom, aký je biatlon populárny a že investovať do tohto športu sa oplatí."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies