Osoby v hmotnej núdzi môžu obec požiadať o zníženie dane z nehnuteľnosti

NETKY.SK • 23 September 2010, 11:08 • 2 min
Osoby v hmotnej núdzi môžu obec požiadať o zníženie dane z nehnuteľnosti

Osoby v hmotnej núdzi môžu obec požiadať o zníženie dane z nehnuteľnosti

slovakia

left justify in out

img

Poberatelia dávok v hmotnej núdzi môžu samosprávu požiadať o zníženie dane z nehnuteľnosti. Rovnako o to môžu požiadať aj vlastníci bytov a rodinných domov, ktorí sú ťažko zdravotne postihnutí, či daňovníci starší ako 62 rokov. V týchto prípadoch môže obec znížiť sadzbu dane až o polovicu.
Vo všeobecnosti zákon ukladá všetkým vlastníkom, ktorí v tomto roku nadobudli pozemok, byt či nebytový priestor, do 31. januára 2011 podať daňové priznanie k dani z nehnuteľností a jej výšku si aj vypočítať.
"Daň z nehnuteľností je splatná do 15 dní odo dňa nadobudnutia právoplatnosti platobného výmeru. Správca dane môže pritom určiť vo svojom všeobecne záväznom nariadení platenie dane v splátkach. Samosprávy vo všeobecne záväzných nariadeniach stanovujú sadzby jednotlivých daní," vysvetlil pre TASR hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.
Výška dane sa vyratúva ako výmera danej plochy násobená ročnou sadzbou dane. Základné limity pre ročné sadzby určuje zákon o miestnych daniach a poplatkoch. Obce môžu ročnú sadzbu dane zvýšiť prípadne znížiť v závislosti od lokality, účelu používania alebo počtu poschodí nehnuteľnosti. Nesmú však presiahnuť určitú hranicu, ktorá v súčasnosti dosahuje pri pozemkoch 20-násobok a pri stavbách a bytoch 40-násobok minimálnej sadzby. Od budúceho roka by sa však mala táto maximálna výška znížiť a zjednotiť na 5-násobok minimálnej sadzby.
Daňové priznanie za tento rok musí vlastník podať príslušnému správcovi dane do 31. januára 2011, a to buď osobne alebo poštou. Daňovník by však nemal zabudnúť priložiť fotokópie dokladov o nadobudnutí nehnuteľnosti a správnosti podaného priznania, teda napríklad kópiu darovacej alebo kúpnej zmluvy, kolaudačné rozhodnutie alebo uznesenie o dedičstve.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies