Osoby s nepravidelným príjmom si budú platiť dôchodkové poistenie

NETKY.SK • 17 August 2010, 07:18 • 2 min
Osoby s nepravidelným príjmom si budú platiť dôchodkové poistenie

Osoby s nepravidelným príjmom si budú platiť dôchodkové poistenie

slovakia

left justify in out

Povinne dôchodkovo poistenou osobou bude každý, komu plynú príjmy zo závislej činnosti alebo zo samostatne zárobkovej činnosti podľa zákona o dani z príjmov. Cieľom zmeny je podľa šéfa rezortu práce Jozefa Mihála (SaS) to, aby boli pojmy zamestnanec, zamestnávateľ a samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO) kompatibilné s príslušnými daňovými predpismi aj zákonom o zdravotnom poistení.
      Podľa ministra je to pozitívom pre tých, ktorí si dôchodkové poistenie doposiaľ neplatili. "Napríklad pre konateľov spoločností s ručením obmedzeným, pretože aj im sa tým pádom započíta doba dôchodkového poistenia, čo pre nich znamená nárok na dôchodok," spresnil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.
      Súčasný odvodový systém je podľa Mihála nespravodlivý a málo solidárny. "Obsahuje množstvo neodôvodnených výnimiek, ktoré znevýhodňuje najmä zamestnancov a zamestnávateľov. Tieto výnimky sa musia odstrániť, ak chceme v ďalšom legislatívnom procese pristúpiť k zreálneniu sadzieb, odvodov a ich plošnému zníženiu," uzavrel.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies