Osobný život Štefánika priblížia na stretnutí v banskobystrickom múzeu

NETKY.SK • 23 Júl 2018, 13:25 • 2 min
Osobný život Štefánika priblížia na stretnutí v banskobystrickom múzeu

BANSKÁ BYSTRICA – Osobný život jednej z najväčších postáv slovenskej modernej histórie inak ako zo školských lavíc a životopisných kníh pozýva spoznať Stredoslovenské múzeum (SM) v Banskej Bystrici. Známeho leva parížskych salónov, šarmantného a inteligentného, ale najmä obľúbeného spoločníka Milana Rastislava Štefánika predstaví na „Stretnutí s minulosťou pod Zelenou klenbou“ v stredu 25. júla o 17:00 autorka knihy o M. R. Štefánikovi Posol hviezdnych diaľav II. a šéfredaktorka Časopisu Bradlo Mária Gallová. Informácie o podujatí s názvom „čo zostalo nedopovedané ...“ poskytla agentúre SITA koordinátorka Thurzovho domu SM Gabriela Benčová.

slovakia

left justify in out

Skutočného Milana Rastislava Štefánika prekrývajú a rozmazávajú mnohé legendy a schémy, pričom zakrývajú to najvzácnejšie – človeka so vzácnymi vlastnosťami a hodnotami. Tak ako on ovplyvňoval životy iných, aj jeho osobný a profesijný život ovplyvnilo niekoľko žien, ktoré v ňom zanechali nezmazateľnú stopu. Návštevníci prednášky sa môžu dozvedieť aj to, čím bol tento muž pre ženy taký príťažlivý a v čom tkvie tajomstvo jeho úspechu u opačného pohlavia.

 

„Z jeho zachovanej osobnej korešpondencie vieme, že aj po tom, čo sa cesty s mnohými z nich nadobro rozišli, vždy na neho spomínali prinajmenšom priateľsky,“ doplnila Gallová. Podľa nej aj napriek nízkemu vzrastu (len 160 centimetrov), útlej postave (vážil asi len 60 kilogramov) a stopám na tvári po kiahniach, dokázal zaujať nejednu vychýrenú krásavicu z dobre situovaných rodín v Európe. „Napriek tomu Štefánik nikdy nezažil život vo dvojici, po boku milovanej ženy s vlastnými deťmi. Bol presvedčený, že nemá právo na radosť a osobné šťastie, pokiaľ iných povoláva do vojny za svoju vlasť,“ konštatovala autorka knihy o Štefánikovi.

Cyklus prednášok s názvom Stretnutia s minulosťou pod Zelenou klenbou sa predstavuje už v treťom ročníku. Počas prvých dvoch rokov sa v rámci prednášok predstavili Banskobystričanom slovenské, ale aj české osobnosti, ktoré sa podelili s návštevníkmi Thurzovho domu o svoj výskum a poznatky, predstavili svoje knižné novinky, či svoj pohľad na vybrané kapitoly zo slovenských a zahraničných dejín. Druhé prázdninové stretnutie sa uskutoční 22. augusta s etnologičkou Oľgou Danglovou na tému Modrotlač na Slovensku.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies