Osobnosti vyzývajú Miku nerušiť reláciu Pod lampou

NETKY.SK • 20 Január 2015, 13:22 • 2 min
Osobnosti vyzývajú Miku nerušiť reláciu Pod lampou

BRATISLAVA - Viac ako 160 osobností kultúry a verejného života sa podpísalo pod otvorený list generálnemu riaditeľovi Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Václavovi Mikovi, v ktorom ho vyzývajú nerušiť diskusnú reláciu Pod lampou.

slovakia

left justify in out

Pod lampou sa podľa signatárov stala svojím dlhoročným zápasom o nezávislú a kvalitnú žurnalistiku vlajkovou loďou slobodnej diskusie so značným diváckym ohlasom. "Drakonickú pokutu Rady pre vysielanie a retransmisiu by bolo možné chápať aj ako pokus zredukovať v demokratickej spoločnosti rámce slobodnej diskusie. Nevieme, aký nátlak Vás viedol k rozhodnutiu nepostaviť sa za reláciu vlastnej televízie, ale zbaviť sa jej. Je však zrejmé, že to nechcete urobiť otvorene a pomenovaním nátlaku, ktorý Vás k tomu vedie, ale alibisticky, skryto a nepriamo, lebo kroky likvidujúce reláciu vyvolávajú na verejnosti negatívne odozvy a pre Slovenskú televíziu znamenajú rapídnu stratu ťažko nadobudnutej povesti," uvádza sa v otvorenom liste.

 

Mikovi podľa ľudí, ktorí list podpísali, musí byť jasné, že zrušením lampy sa zaraďuje medzi tých riaditeľov Slovenskej televízie, ktorí "uprednostnili poslušnosť voči moci pred zodpovednosťou vlastného rozhodovania". Signatári sú presvedčení, že je ešte stále čas, aby riaditeľ RTVS svoj postoj prehodnotil. "Pokladáme však za svoju vnútornú povinnosť solidarizovať sa s divákmi, pre ktorých stelesňuje relácia Pod lampou slobodu a kvalitu verejnoprávnych médií na Slovensku a s tvorcami relácie, pre ktorých je slobodná výmena názorov dôležitejšia ako umývanie si rúk. Pokladáme za potrebné vyjadriť našu solidaritu, a vyjadriť ju verejne, lebo sa nechceme naším mlčaním zúčastňovať na tomto nátlaku. Preto verejne vyjadrujeme zastaveniu relácie Pod lampou naše NIE!" uzatvárajú osobnosti, ktoré list podpísali. 

 

Medzi signatármi sú napríklad Jozef Hašto, František Mikloško, Martin Mojžiš, Ján Štrasser, Peter Zajac, Egon Gál, Tomáš Janovic, Anton Srholec, Anna Polcková, Daniel Pastirčák, Michal Kaščák, Fedor Gál, Ivan Štrpka, Stanislav Rakús, Gabriela Rakúsová, Dušan Dušek, Zuzana Bartošová, Ladislav Snopko, Robert Kirchhoff, Milena Prekopová, Lucia Piussi, Ľubo Stacho, Blaho Uhlár, Peter Paluda, Grigorij Mesežnikov, Richard Stanke, Vlado Michal či Péter Hunčík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona