Osobnosti vyzývajú Fica, aby zastavil Štefana Harabina

NETKY.SK • 12 Máj 2014, 12:29 • 2 min
Osobnosti vyzývajú Fica, aby zastavil Štefana Harabina

BRATISLAVA – Týždeň pred voľbou predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR spustila Aliancia Fair-play občiansku kampaň, v rámci ktorej spolu so 40 osobnosťami verejného života vyzvala premiéra Roberta Fica, aby zastavil Štefana Harabina či ďalších kandidátov na tento post s podobným vnímaním súdnictva. Premiérovi vo výzve pripomínajú, že bez hlasov nominantov Smeru-SD v Súdnej rade nemôže byť Harabin znova zvolený.

slovakia

left justify in out

Medzi osobnosťami, ktoré nechcú vidieť Harabina na čele NS SR, sú novinári Tom Nicholson, Martin M. Šimečka, herci Zuzana Kronerová, Lukáš Latinák, Boris Farkaš, právnik Jozef Vozár, kazateľ Daniel Pastirčák, spisovateľ Tomáš Janovic a ďalší. "Štefan Harabin je relikt z čias mečiarizmu a je dôkaz toho, že ešte stále treba na Slovensku veľa vecí napraviť, aby táto spoločnosť bola štandardná a fungujúca," zdôvodnil dnes Nicholson, prečo sa rozhodol podporiť výzvu proti Harabinovi.

 

"Sme v situácii, keď sa Slovensko so svojimi súdmi zaradilo medzi najnedôveryhodnejšie v celej EÚ. Štefan Harabin sa stal osobne symbolom rozkladu slovenského súdnictva," povedala na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave programová riaditeľka Aliancie Fair-play Zuzana Wienk. Harabin sa počas výkonu svojho mandátu podľa nej správal spôsobom, ktorý je nezlučiteľný s najvyššou súdnou funkciou v štáte, a slušným správaním. Pripomína, že svojich kritikov častoval vulgarizmami, telefonoval s predstaviteľmi albánskej drogovej mafie a vystupoval proti opatreniam, ktoré posilňovali boj proti korupcii. Wienk sa pozerá skepticky aj na kandidátku ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD), ktorou je Jana Bajánková. Pochybuje o tom, že prinesie zmenu a obáva sa, že bude len Harabinovou pokračovateľkou.

 

Kampaň bude prebiehať najmä na internete a sociálnych sieťach. Osobnosti pošlú premiérovi mail s výzvou na zastavenie Harabina. V stredu (14.5.) doobeda ju predstavitelia aliancie a niektoré osobnosti odovzdajú osobne v podateľni Úradu vlády SR. Aliancia Fair-play vyzýva aj verejnosť, aby sa zapojila. "Pán premiér, využite teraz váhu svojej autority, svoje nesporné politické skúsenosti a silu vášho mandátu od voličov. Konajte tak, aby sa súdnictvo vymanilo spod vplyvu Štefana Harabina alebo osôb s podobným etickým a hodnotovým nastavením či vnímaním justície," píše sa vo výzve premiérovi.

 

Voľby predsedu NS SR, ktorý je zároveň aj predsedom Súdnej rady SR, budú 19. mája v Sobranciach. Súčasnému predsedovi NS aj Súdnej rady Harabinovi sa končí päťročné funkčné obdobie 23. júna. Okrem ministrovej kandidátky Jany Bajánkovej a Štefana Harabina, ktorého ako prvého do volieb navrhla Sudcovská rada NS SR, kandiduje aj Zuzana Ďurišová, ktorú navrhlo združenie Za otvorenú justíciu. Podľa súčasných pravidiel šéfa NS SR volia členovia Súdnej rady. Novela ústavy, ktorá je predložená do Národnej rady SR vládnym Smerom-SD a KDH, navrhuje, aby funkcie šéfov NS SR a Súdnej rady boli oddelené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona