Osobnosti spomínajú na herca Slezáčka: Nieže nám ho do**bete, Vyzeráte ako ko**t

NETKY.SK • 8 August 2016, 14:55 • 2 min
Osobnosti spomínajú na herca Slezáčka: Nieže nám ho do**bete, Vyzeráte ako ko**t

BRATISLAVA – V piatok večer odišla ďalšia herecká legenda. Obľúbený herec Juraj Slezáček skonal vo veku 73 rokov na zákernú chorobu. Na herca si spomínali aj známe slovenské osobnosti, ktorým sa do pamäte vryla najmä jeho dobrosrdečná povaha a svojský humor.

slovakia

left justify in out

"Juraj bol veľmi krehký. V podstate bol v duši veľmi solídny a veľmi slušný chlapec. A tento náš príšerný divadelný svet ho podľa mňa veľa stál. Znášal bolesť a chorobu s takou statočnosťou a takou noblesou. Ďuro je strata, je strata," povedala pre TV JOJ jeho herecká kolegyňa, herečka Božidara Turzonovová.

 

Takto si zaspomínal módny stylista Maroš Kočišík:

 

img

 

"Ďuro bol neskutočný a nesmierne spravodlivý človek. Úprimný. Častokrát ho jeho úprimnosť zabolela. Ale tak treba všetkým tým, ktorí boli neporiadnici. Ja som sväto-sväte prisahal, že za ním prídem a moja lenivosť zapríčinila, že som to už nestihol. Toto nemal urobiť," povedal pre TV JOJ herec  Oldo Hlaváček.

 

Vtipnú príhodu s Jurajom Slezáčkom má aj herec a spevák Martin Madej:

 

img

 

Na Juraja Slezáčka spomína aj Martin Huba: "Nielen z môjho pohľadu, ale aj pohľadu všetkých ľudí bol Juraj veľmi srdečný, múdry, srdečný a šarmantný človek. Chorobu bral ako osudový fakt. Nechcel byť ľutovaný a ani sám seba neľutoval."

 

Hercovi vzdala hold aj Karin Haydu:

 

 

 

Rest In Peace JURAJ SLEZÁČEK! 🏴#rip #actor #mypedagogue #docent #dean #artist #man

Fotka uverejnená používateľom Karin Haydu official (@karinhaydu),

 

Uznávaný umelec podľahol rakovine ústnej dutiny, s ktorou bojoval od roku 2014. Rodák zo Zvolena naposledy vydýchol v Piešťanoch, kde strávil väčšinu života.

 

Posledná rozlúčka so Slezáčkom sa uskutoční v piatok 12. augusta o 11.00 h v Mestskom divadle Pavla Országha Hviezdoslava v Bratislave. "S Jurajom Slezáčkom sa rozlúčime na mieste, ktoré si sám želal a kde prežil veľkú časť svojej umeleckej kariéry," informovala tlačová tajomníčka Slovenského národného divadla (SND) Izabela Pažítková.

 

Juraj Slezáček sa narodil 14. januára 1943. Štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) absolvoval v roku 1964, pričom v tom istom roku sa stal členom Činohry Slovenského národného divadla (SND). Stvárnil tu mnoho postáv, niekoľko rokov vystupoval ako veliteľ žandárov v úspešnom muzikáli Na skle maľované. Slezáček sa zaskvel aj v inscenáciách Kým kohút nezaspieva, Dom v stráni, Timon Athénsky, Veselé panie z Windsoru, Posledný let Sarah Bernhardtovej, Cyrano z Bergeracu či Čertice. Hral aj v O myšiach a ľuďoch Johna Steinbecka či Tančiarni napísanej Martinom Porubjakom a Martinom Hubom. V roku 2008 sa predstavil v hre Václava Havla Odcházení, ktorú uviedli v SND. Okrem množstva divadelných predstavení sa objavil aj v televíznych filmoch a seriáloch. Stvárnil napríklad Emila Blichára v televíznom seriáli Panelák (2008 - 2015), kde účinkoval so svojím psom. Ukázal sa aj v televíznych filmoch ako napríklad Kocúrkovo (1971), Americká tragédia (1976) či Na skle maľované (1980). Z ďalšej filmografie: Kým kohút nezaspieva (1972), Život na úteku (1975), Fénix (1981), Škola žien (1981), Tiene v raji (1986), Stratený list (1992), Kráľovská hra (1999). Od roku 1979 bol umeleckým šéfom Činohry SND, v roku 1990 sa funkcie vzdal a popri hereckej profesii sa venoval pedagogickej činnosti na VŠMU. V roku 1997 sa stal riaditeľom Činohry SND, avšak v roku 2005 požiadal o uvoľnenie z funkcie. V rokoch 1996 až 2002 pôsobil vo funkcii dekana Činohernej a bábkarskej fakulty VŠMU v Bratislave. V roku 2008 sa stal čestným občanom Piešťan.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona