Osobnosť Václava Havla si v Košiciach pripomínajú výstavou

NETKY.SK • 11 Október 2016, 12:38 • 2 min
Osobnosť Václava Havla si v Košiciach pripomínajú výstavou

KOŠICE – Výstava pod názvom Václav Havel – Politika a svedomie zachytáva odkaz Václava Havla. Knižnica pre mládež mesta Košice ju sprístupnila v priestoroch pobočky LitPark na Kukučínovej ulici v Košiciach pri príležitosti jeho nedožitých osemdesiatin.

slovakia

left justify in out

"Celá expozícia je zameraná na to, že nielen rekapituluje jeho minulosť alebo jeho životopis, ale, samozrejme, má nejaké posolstvo, nejaký význam do budúcnosti. S tým je spojené aj to, že všetkých 26 panelov je popretkávaných jeho výrokmi. Sú prepojené s fotografiami zo súčasnosti, to znamená, že je tam presah do súčasnosti a do budúcnosti," uviedla pre TASR vedúca Útvaru odborných knižničných činností Knižnice pre mládež mesta Košice Kamila Prextová.

 

Úryvky z prejavov Václava Havla sú podľa jej slov spájané nielen s jeho fotografiami, ale i zábermi súčasného sveta, ako napríklad islamizáciou alebo situáciou na Ukrajine. Václav Havel bol spisovateľom, dramatikom, jedným z prvých hovorcov Charty 77, osobnosťou politických zmien v roku 1989, posledným prezidentom Československa a prvým prezidentom Českej republiky. "Najčastejšie je charakterizovaný ako dramatik a autor absurdných hier. Jeho výroky k témam slobody, respektíve neslobody, rovnako ako jeho výzvy, kade sa uberať aj naďalej nastavujú nemilosrdné zrkadlo súčasnému svetu," priblížila Prextová.

 

Výstavu pripravil Ústav pre štúdium totalitných režimov v Prahe v spolupráci s Českými centrami, Knižnicou Václava Havla v Prahe a  s Knižnicou pre mládež mesta Košice. "Výstavu sprostredkovalo České centrum v Bratislave a na Slovensku ju vystavujú prvýkrát," dodala Prextová.

 

Návštevníci si ju môžu v priestoroch LitPark na Kukučínovej ulici pozrieť do 24. októbra.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona