Osobné veci pápeža Jána Pavla II. vystavujú v mobilnom múzeu v Košiciach

NETKY.SK • 15 December 2015, 11:49 • 2 min
Osobné veci pápeža Jána Pavla II. vystavujú v mobilnom múzeu v Košiciach

KOŠICE - Unikátne fotografie a relikvie prvého slovanského pápeža Jána Pavla II. si môže verejnosť pozrieť oddnes do 18. decembra v mobilnom Múzeu Jána Pavla II. v Košiciach pred Steel Arénou. Ide o nový projekt zriadený v poľskom Krakove. Zavŕši sa 18. decembra o 18.00 h, kedy sa v Aréne uskutoční multimediálny koncert Ján Pavol II. - Spomienka na prvého slovanského pápeža.

slovakia

left justify in out

Mobilné múzeum je navrhnuté tak, aby podporovalo myšlienku a poslanie Jána Pavla II. Nachádza sa v 18 metrov dlhom a štyri metre vysokom vozidle o hmotnosti viac ako 18 ton s výstavnou plochou 62 metrov štvorcových. Automobil má vlastné napájanie, klimatizáciu a je navrhnutý vo farbách Vatikánu.

 

Osobné veci, ktoré možno vidieť pri návšteve mobilného múzea, poskytli kardinál Stanislaw Dziwisz, krakovský metropolita, Arcidiecézne múzeum kardinála Karola Wojtylu v Krakove a Archív metropolitnej kúrie v Krakove. K expozícii okrem fotografii a filmov patria napríklad aj breviár, ktorý používal pápež pre denné modlitby, pero, ruženec, ktorým sa modlil, topánky, lyže, hodiny zo súkromnej rezidencie v Castel Gandolfo a iné zaujímavosti. Vstup je zdarma.

 

Dnes a v piatok (18.12.) je múzeum otvorené od 9.00 h do 13.00 h a od 14.00 h do 18.00. V stredu (16.12.) a vo štvrtok (17.12.) od 10.00 h do 14.00 h a od 15.00 h do 19.00 h.

 

Životný príbeh Karola Wojtylu, rodáka z poľských Wadovíc, spracovali autori prostredníctvom obrazu, slova a hudby do multimediálneho koncertu. Celé dielo o posolstve Jána Pavla II., ktorý si počas 27-ročného pontifikátu získal srdcia stoviek miliónov veriacich ako symbol nádeje, rešpektuje absolútnu úctu k jeho osobe. "Toto dielo je výnimočné už len osobou Jána Pavla II. Kým mnohí sa snažia, aby ich bolo počuť a vidieť, Svätý Otec na seba nikdy nestrhával pozornosť, no napriek tomu jeho slová počúval s rešpektom celý svet," vysvetľuje spoluautor scenára Peter Himič.

 

Záštitu nad projektom prevzali košický arcibiskup - metropolita Bernard Bober a košický gréckokatolícky eparcha Milan Chautur. Informácie o príprave projektu poskytol TASR PR a produkčný manažér Imrich Makó.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies