Osobné údaje takmer 50 miliónov Turkov unikli na internet

NETKY.SK • 5 Apríl 2016, 09:07 • 2 min
Osobné údaje takmer 50 miliónov Turkov unikli na internet

ISTANBUL - Hakeri zverejnili na internete databázu, ktorá údajne obsahuje osobné údaje takmer 50 miliónov občanov Turecka. Oznámila to tlačová agentúra AP s tým, že ide o jeden z najväčších únikov tohto druhu.

slovakia

left justify in out

Agentúre sa podarilo čiastočne overiť pravosť údajov: Porovnala desať neverejných čísel dokladov totožnosti so získaným zoznamom a osem z nich sa zhodovalo.

 

Zverejnená databáza obsahuje 49.611.709 položiek, pričom značnú časť tvoria záznamy súkromného charakteru. Hrozí, že postihnutým ľuďom niekto ukradne ich totožnosť alebo sa stanú predmetom podvodov.

 

Zdá sa, že stránku zverejnila islandská skupina špecializujúca sa na zverejňovanie uniknutých informácií.

 

V období, keď sa hakeri často dostanú k citlivým informáciám, nie je turecká vláda jediná, ktorá čelí takémuto veľkému útoku. V apríli 2015 priznal úrad americkej vlády, že hakeri získali prístup k osobným údajom vyše 22 miliónov zamestnancov federálnych orgánov, dôchodcov, subdodávateľov a ďalších osôb, ako aj k miliónom citlivých a utajovaných dokumentov. Američania sa domnievajú, že do ich záznamov prenikli čínski špióni, napísala AP.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies