Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu navštívi vo štvrtok Moskvu

NETKY.SK • 14 Február 2017, 18:52 • 2 min
Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu navštívi vo štvrtok Moskvu

MOSKVA - Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura navštívi vo štvrtok Moskvu. Mistura to potvrdil dnes pre agentúru RIA Novosti. Návšteva sa uskutoční pred blížiacimi sa sýrskymi mierovými rokovaniami v Ženeve.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vyslanec OSN spresnil, že v Moskve sa stretne s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom a šéfom rezortu obrany Sergejom Šojgu.

 

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov oznámil, že prezident Vladimir Putin nemá v programe schôdzku s de Misturom.

 

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Gennadij Gatilov uviedol, že Mistura musí vziať na sebe zodpovednosť a zabezpečiť, aby delegácia sýrskej opozície na rokovaniach v Ženeve bola široká a reprezentatívna.

 

"Neraz sme mu to hovorili, to isté mu budeme hovoriť, keď príde sem do Moskvy na ďalšie konzultácie," dodal Gatilov.

 

Staffan de Mistura začal v pondelok rozposielať oficiálne pozvánky účastníkom nadchádzajúcich mierových rozhovorov o Sýrii. Tie by sa mali oficiálne začať už na budúci týždeň 23. februára.

Posledné kolo rokovaní v Ženeve, sprostredkovaných OSN, sa konalo vlani v apríli. Mierové rozhovory sa následne prerušili pre nové boje, ktoré v Sýrii vypukli.

 

Z rokovaní, ako aj prípadných dohôd o prímerí, sú vylúčené militantné organizácie ako Islamský štát (IS) či Džabhat Fath aš-Šám, ktorá je napojená na teroristickú sieť al-Káida.

 

Na vlaňajších rozhovoroch v Ženeve sa zúčastnili predstavitelia mnohých sýrskych skupín. V tých nadchádzajúcich však budú zastúpené len dve oficiálne sýrske delegácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona